Kuivatusta maissista karkeaksi jauhettu polenta-ryyni on monikäyttöinen raaka-aine. Gluteenittomassa keittiössä sitä voi käyttää suolaiseen ja makeaan leivontaan, puuroksi keitetty polenta on aterioiden helppo lisäke pastan tai perunan sijaan. Polentaryynit kypsyvät muutamassa minuutissa, jäähtyneen puuron voi leikata viipaleiksi tai kuutioiksi ja tarjota gnoccien tapaan. Polentaryyneissä on proteiinia 10 g/100 g, lisäksi siinä on A-vitamiinin esiastetta ja B-vitamiineja.
Kermaisen täyteläinen polenta tomaattikastikkeen kanssa käy kevyestä ateriasta, mutta voit tarjota sen kanssa vaikka paistettua kanaa ja paahdettuja kasviksia, kuten kuvassa. Varhaiskaali, sipulit ja kokonainen luomukana hautuivat padassa kannen alla omissa höyryissään parissa tunnissa herkullisen meheviksi.
Polentaa ja tomaattikastiketta, neljälle hengelle
Tomaattikastike
1/2 dl oliiviöljyä
1 sipuli silputtuna
4 valkosipulinkynttä hienoksi silputtuna
1 prk kirsikkatomaatteja tomaattimehussa (Mutti on mielestäni parasta!)
1 tl sokeria
1,5 tl suolaa
1 tl valkopippuria
2 tl kuivattua timjamia
2 tl kuivattua oreganoa
1/2 ruukullista tuoretta basilikaa
Kuumenna öljy kattilassa, kuullota sipuleita siinä hetki. Lisää sen jälkeen tuoretta basilikaa lukuun ottamatta loput aineet. Anna hautua hiljalleen kannen alla vähintään puolisen tuntia, sekoita välillä pohjaa myöten. Tomaattikastikkeeseen voi lisätä maun mukaan varsiselleriä, karkeaksi raastettua porkkanaa, kypsiä papuja – mitä kaapissa sattuu olemaan.
Polenta
8 dl maitoa tai 2 dl kermaa + 6 dl vettä
2 dl polentaryynejä
50 g parmesan-juustoa raasteena
1 tl suolaa tai kasvisliemikuutio
1/2 ruukullista tuoretta basilikaa karkeasti silputtuna
1/2 sitruunan mehu
Kuumenna maito ja suola tai liemikuutio, lisää polentaryynit koko ajan sekoittaen. Säädä levy miedolle lämmölle, puuro roiskuu helposti kovasti kiehuessaan. Kypsennä muutaman minuutin ajan pohjaa myöten sekoitellen. Lisää kypsään puuroon juustoraaste, sekoita lopuksi joukkoon silputtu basilika ja sitruunan mehu.
Tarjoa polenta heti kuumana tomaattikastikkeen kanssa tai kaada se laakealle vadille jäähtymään. Voit leikata jäähtyneen polentan annospaloiksi ja lämmittää ne mikrossa tai voissa pannulla.