Pitkän odotuksen jälkeen onnistuin tänään löytämään muutaman paketin kohua herättänyttä nyhtökauraa. Ulkonäöltää se muistuttaa nimensä mukaisesti nyhtöpossua, vaikka raaka-aineet ovat täysin kasvikunnan tuotteita: kauraa ja papuja. Valmistin rasiallisesta pikaisen kastikkeen pastalle. Lopputulos oli herkullinen, nyhtökauran rakenne on huomattavasti miellyttävämpi kuin monien soijajalosteiden. Nyhtökaura imee runsaasti nestettä itseensä, kastikkeesta tuli melko sakeaa.
Nyhtökauraa soijakermaisessa tomaattikastikkeessa, 4-6 annosta
1 pkt (250 g) nyhtökauraa, tomaatilla ja basilikalla maustettu versio
3 rkl rypsiöljyä
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 hienonnettu sipuli
1 laakerinlehti
2 tl timjamia
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 tlk tomaattimurskaa
1 prk soijakermaa
Muutama oksa tuoretta basilikaa silputtuna
Lisäksi 400 g täysjyväpastaa
Kuumenna öljy suurella pannulla tai kattilassa. Kuullota sipulia ja valkosipulia hetki öljyssä, lisää nyhtökaurat ja kääntele niitä pannulla sipulien kanssa. Kaada tomaattimurska ja soijakerma pannulle, lisää mausteet basilikaa lukuunottamatta. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 10-15 minuuttia, minkä aikana ehdit keittämään pastan valmiiksi. Lisää basilikasilppu kastikkeeseen juuri ennen kun kaadat kastikkeen pastan joukkoon.
Mikäli tämän satsin syö neljä nälkäistä, saa jokainen annoksesta yli 30 g proteiinia ja yli 7 mg rautaa -yli päivän laskennallisen annoksen. C-vitamiinipitoinen salaatti auttaa rautaa imeytymään.
Tässä vielä nyhtökauran ravintoarvot:
Nyhtökaura tomaatti-savupaprika-lehtipersilja
Ainesosat: Vesi, kaura 13% (kauralese, täysjyvä-
kaurajauho, kauraproteiini), herneproteiini 13%,
härkäpapuproteiini 8%, tomaattisose, jodioitu suola,
kauramallas, rypsiöljy, ravintohiiva, lehtipersilja,
kuivattu paprika, savupaprika. Pakattu suoja-
kaasuun. Säilytys alle +6 C.
Ravintosisältö / 100g
Energia | 817 kJ/195 kcal |
Rasva | 4,3 g |
josta tyydyttynyttä | >0,1 g |
Hiilihydraatit | 9,4 g |
joista sokereita | 1,9 g |
Ravintokuitu | 2,5 g |
Proteiini | 28,4 g |
Suola | 2,1 g |
Beetaglukaani | 1,1 g |
Rautaa 6mg/100g (42% päivittäisen
saannin vertailuarvosta)
Nyhtökauran ja kanan proteiinien aminohappokoostusten vertailu, broilerisuikaleissa on proteiinia 22,4 g/100 g.
Täydellinen proteiini sisältää kaikki välttämättömät aminohapot, joita elimistö ei pysty itse valmistamaan.
* | Kananrinta (mg/100g) |
Gold&Green (mg/100g) |
---|---|---|
ISOLEUSIINI | 780 | 1239 |
LEUSIINI | 1100 | 2324 |
LYSIINI | 990 | 1673 |
METIONIINI | 440 | 426 |
KYSTEIINI | 260 | 425 |
FENYYLIALANIINI | 710 | 1532 |
TREONIIN | 600 | 1064 |
TRYPTOFAANI | 180 | 419 |
VALIINI | 980 | 1508 |
HISTIDIINI | 320 | 717 |