Brian R.Keating & Kim Long: Näin syntyy tee – tiedettä lehdistä (LIKE Kustannus 2016)
Pieni teekirja on kokoonsa nähden painava paketti tietoa teestä, sen historiasta ja käyttötavoista ympäri maailmaa. Kuumana tarjottavista juomista tee on maailman ykkönen, ilahduttavan usein meilläkin kahviloissa on jo tarjolla eri teelaatuja huolella haudutettuna.
Teetä (Camelia sinensis) on juotu jo noin 4800 vuoden ajan. Todennäköisimmin juoman alkujuuret ovat Kiinassa, mutta kilpaileva tieto väittää teekulttuurin syntyneen Intiassa. Yhtä kaikki, tee on levinnyt maailman kaikkiin kolkkiin, synnyttäen monenlaisia tapoja sen käyttöön. Hienoimmat teelaadut poimitaan edelleen käsin, vaikka koneellista sadonkorjuutakin on kehitetty.
Teelaatuja on lukuisia, tärkeimmät ovat vihreä, musta ja valkoinen tee, oolong ja pu’er. Teelehtien käsittelyllä niiden sisältämät polyfenolit ja entsyymit muuttuvat monimutkaisiksi polyfenoleiksi ja muuttavat teen antioksidanttipitoisuutta ja ravintoaineiden määrää. Teen juoja aistii käsittelyn lopputuloksen aromaattisena juomana teekupissaan.
Kiehtovaa on, kuinka yksi kasvi voi jalostua niin moneen eri muotoon. Ei ole yhtä ainoaa ja alkuperäistä teetä tai tapaa nauttia sitä. Eri teelaadut vaativat oman valmistustapansa. Teen maailma on rikas ja tarjoaa ehtymättömän vaihtoehtojen kirjojen teen harrastajalle. Ja mikä parasta: teellä on kiistattomasti osoitettu olevan terveyttä edistäviä ominaisuuksia.
Kupillinen teetä ja kotoisa voileipä koleana iltana ovat täydellinen parivaljakko, yksinkertainen tapa rauhoittua päivän kiireistä. Briteille kupillinen teetä on patenttiratkaisu kimuranteissa tilanteissa: Let’s have a nice cup of tea!
Tee ei häiritse yöunia kahvin tavoin, liiat kofeiinit saa kirjan ohjeen mukaan poistettua huuhtomalla teelehdet nopeasti kertaalleen kuumalla vedellä ennen juoman hauduttamista.