Pääsiäisenä tiramisun voi koristella namusilla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiramisu on helppo klassikko, jonka kokoaa käden käänteessä. Klassikkojakin voi tuunata mielihalujensa mukaan, tämän ihanuuden sisälle on kätketty kinuskiyllätys: purkillinen kinuskiksi keitettyä kondensoitua, sokeroitua maitoa. Kinuski syntyy ilman sekoittelun vaivaa näin: pane kondensoitua maitoa sisältävä säilyketölkki kattilaan niin, että se on kokonaan veden peitossa. Keitä kolmisen tuntia ja ihme on tapahtunut: maito on muuttunut täyteläiseksi kinuskiksi. Saman tien voit keittää useammankin tölkillisen, avaamattomina ne jatkavat säilykkeen elämäänsä odottaen kinuskihimon hetkeä.

Reilu puoli paketillista italialaisia savoiardi-keksejä

2 prk mascarpone juustoa

2 dl kuohukermaa

1/2 dl mantelilikööriä, esim. Amaretto

1 dl vahvaa kahvia

1 rkl sokeria

1 prk kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa

päälle tummaa kaakaojauhetta

Sekoita likööri, kahvi ja sokeri. Vaahdota mascarpone ja kerma. Lado tarjoiluvadille kerros kissankielikeksejä, kostuta ne liköörikahvilla, valuta päälle kinuskia ja peitä kerros mascarponevaahdolla. Lisää kaksi kerrosta samalla tavalla, päällimäisen päälle voit pursottaa mascarponen sieviksi ruusukkeiksi tai asetella vaahdon vapaamuotoisemmin, tyyli on vapaa. Lopuksi ripottele pinnalle kaakaojauhetta siivilän läpi.

Italaialaiset kissankielikeksit voit toki tehdä itsekin, tässä ohje Ursula Ferrignon kirjasta La Dolce Vita (Gummerus, 2006):

”Kuten italiankielisestä savoiardi-nimestä voi päätellä, nämä pikkuleivät ovat kotoisin Savoijista, joka sijaitsee Torinosta luoteeseen Piementon alueella. Savoiardeja käytetään useissa jälkiruuaissa. Italiassa niitä annetaan lapsille välipalaksi. Pikkuleivät säilyvät ilmatiiviissä rasiassa, joten niitä kannattaa leipoa varastoon.

3 munaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina

1 tl nestemäistä vaniljauutetta tai 2 tl vaniljasokeria

75 g vehnäjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

75 g sokeria

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

2. Vatkaa munankeltuaiset kuohkeaksi vaahdoksi ja vatkaa vanilja keltuaisvaahtoon. Yhdistä kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe.

3. Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahtoon suola ja sokeri, kunnes vaahto on kiiltävää ja hyvin kovaa. Kääntele keltuaisvaahto metallilusikalla valkuaisvaahtoon ja lisää jauhoseos.

4. Ota taikinasta ruokalusikalla nokareita rasvaamattomalle uunipellille ja levitä ne sormimaisiksi. Paista kissankielet kullanruskeiksi, noin 10 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.”