Mansikka-aika on kesän parasta aikaa! Ensimmäiset marjat makustellaan suoraan rasiasta tai mansikkamaalta, mutta parin-kolmen viikon sesonkiaikana niistä ehtii loihtimaan moninaisia ihanuuksia. Perinteinen mansikkakakku on ihan pakollinen kuvio, mutta kannattaa välillä kokeilla jotain uuttakin.
Tärkeintä on kohdella mansikkaa raaka-aineena kunnioittaen: älä kolhi äläkä pakkaa niitä muovipussiin, säilytä mansikat viileässä, käytä ne mahdollisimman pian poimimisen jälkeen. Yksikin pilaantunut marja voi pilata koko hillon, jälkiruoan tai leivonnaisen. Jos pakastat mansikoita talven varalle, toimi mahdollisimman nopeasti sillä mansikoiden laatu heikkenee nopeasti huoneenlämmössä poimimisen jälkeen.
Yksinkertainen jälkiruoka syntyy kastamalla mansikat sulatettuun suklaaseen ja pistämällä ne vartaaseen. Tuore minttu ja basilika sopivat hyvin mansikoiden makuun, vihreä sytyttää mansikoiden punan hehkumaan.
Mansikoita ja valkosuklaata
100 g valkosuklaata
litra mansikoita
puisia varrastikkuja
koristeeksi tuoretta minttua
Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa, kasta mansikat suklaaseen ja pujota vartaaseen koosta riippuen 5-6 marjaa. Anna vartaiden jähmettyä leivinpaperin päällä, tarjoa heti tuoreeltaan.
Mansikkaraidoitettu vaniljajäätelö
Tämä jäätelö valmistetaan ilman keltuaisia, mutta se on herkullisen täyteläistä. Kuohukerma antaa jäätelön rakenteelle kuohkeutta, jäätelöstä saa helposti tehtyä palloja suoraan pakastimesta otettunakin.
4 dl täysmaitoa
1 dl sokeria
1 vaniljatanko halkaistuna tai 1 rkl vaniljasokeria
1 rkl maissitärkkelystä
2 dl kuohukermaa
100 g mansikoita
1/2 dl sokeria
Mittaa teräskattilaan maito, 1 dl sokeria, maissijauho ja lisää mukaan halkaistu vaniljatanko tai vaniljasokeria. Kiehauta niin, että seos sakenee. Jos käytät vaniljatankoa, raaputa tangon sisällä olevat siemenet huolella mukaan. Anna seoksen jäähtyä ja makujen tasantua. Kaada jäähtynyt seos jäätelökoneeseen ja käytä konetta 15 minuuttia. Lisää sitten kevyesti vaahdotettu kuohukerma ja aja pehmismäiseksi jäätelöksi. . Jos käytössäsi ei ole jäätelökonetta, laita jäätelömassa pakastimeen kulhossa, anna jäätyä tunnin verran ja sekoita voimallisesti, lisää sitten kuohukerma. Sekoita jäätelömassaa puolen tunnin välein voimakkaasti, niin siitä tulee rakenteeltaan sileää.
Soseuta mansikat ja 1/2 dl sokeria sauvasekoittajalla tai hiero mansikat siivilän läpi. Kaada jäätelömassa koneen astiasta laakeaan rasiaan, sekoita mansikkasose mukaan niin, että se jää punaisiksi raidoiksi valkoiseen jäätelöön. Pistä jäätelö vielä pakkaseen ja anna jäätyä kiinteäksi.
Vohvelit
3 munaa
4 dl maitoa
2 dl kivennäisvettä
4 dl vehnäjauhoja
70 g kylmää voita lastuina
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa, 2 rkl sokeria
Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittajalla taikinaksi, paista välittömästi vohveleiksi vohveliraudalla.
Mansikkakakku
4 huoneenlämpöistä munaa
2 dl Siro-hienoasokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
(1 tl leivinjauhetta)
Kakkupohja kannattaa leipoa edellisenä päivänä, niin sen halkaiseminen onnistuu siististi. Pane uuni lämpenemään 180 asteeseen, voitele ja jauhota kakkuvuoka. Sekoita jauhot huolella keskenään. Vaahdota munat ja sokeri todella tukevaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot vaahdon joukkoon, sekoita varovasti. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta varovasti. Kypsennä kakkua uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia, kokeile kypsyyttä kakun keskeltä puutikulla: kypsästä kakusta ei tikkuun tartu mitään.
Voit paistaa taikinan myös leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 10-12 minuuttia niin kuin kääretorttupohjan. Leikkaa pohja kolmeksi samankokoiseksi suorakaiteeksi.
1 litra mansikoita
1/2 dl appelsiini- tai sitruunamehua
1 dl sokeria
6 dl kuohukermaa tai Flora-vispiä
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
tuoretta basilikaa tai minttua
Soseuta puolet mansikoista sokerin ja appelsiinimehun kanssa sauvasekoittimella. Vaahdota kerma, mausta se sokereilla. Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Levitä alimman pohjan päälle ensin mansikkasosetta, sen jälkeen kermavaahtoa. Päällystä kakku kermavaahdolla joko pursottimella tai lastalla. Asettele kokonaiset mansikat kakun päälle, koristele kakku tuoreilla basilikan tai mintun lehdillä. Jos saatavilla on syötäviä kukkia (ruusuja, orvokkeja), niin niillä saat kakusta vielä kesäisemmän.
Anna kakun tasaantua jääkkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua. Täytteenä käytetty mansikkasurvos on niin kosteaa, että kakkupohjia ei tarvitse erikseen kostuttaa. Pakastemansikoista saa lähes tuoreiden mansikoiden makuista sosetta, kun soseuttaa mansikat puolijäisinä. Sulaessa mansikoiden rakenne ja maku läsähtävät ikävästi.