Klassinen mansikkatorttu rakentuu murotaikinapohjalle, jonka täytteenä on täyteläistä vaniljakreemiä ja pinnalla tuoreita mansikoita. Lisäsin mukaan vähän mustikoitakin, kun niitä löytyi vielä pakastimesta viime kesän jäljiltä. Tämän kesän mustikat alkavat jo kypsyä aurinkoisilla paikoilla!
Pohja:
130 g voita
200 g (noin 3,5 dl) vehnäjauhoja
50 g (noin 1dl) jauhettua mantelia tai mantelilastuja
1 tl leivinjauhetta
50 g (noin 0,5 dl) sokeria
1 muna
2 rkl kylmää vettä
Mittaa kuivat aineet kulhoon, lisää kylmä voi lastuina ja nypi sormilla muromaiseksi seokseksi. Lisää muna ja vesi, sekoita taikinaksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa puolisen tuntia, sillä välin ehdit valmistaa vaniljakiisselin.
Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Täytettä on runsaasti, joten koita saada reunat mahdollisimman korkeiksi. Asettele taikinan päälle toinen voipaperi niin, että saat sen istumaan pohjan muotojen mukaisesti. Täytä pohja paistamisen ajaksi kuivilla herneillä tai pienemmällä vuoalla. Tarkoitus on saada tuettua reunat niin, että saat korkeareunaisen torttupohjan.
Paista pohjaa 20 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Ota pohjan päällä oleva voipaperi täyteaineineen pois. Paista vielä viitisen minuuttia, kunnes pohja on kullanruskea.
Vaniljakreemi eli Créme pâtissière
Klassinen sokerileipurin kreemi tehdään hyvistä raaka-aineista, lopputulos on sen arvoinen. Kreemiä voi sekoittaa myös täytekkakujen väliin tulevan kermavaahdon kanssa, se antaa kakulle täyteläisen vaniljaisen aromin.
2,5 dl täysmaitoa + 2,5 dl kevyskermaa
1 dl sokeria
6 keltuaista
40 g maissitärkkelystä
1 vaniljatanko tai 1 rkl vaniljasokeria
20 g suolatonta voita
Lisäksi: 1 litra mansikoita, 2 dl mustikoita
Kuumenna puolet maidosta ja kermasta kattilassa halkaistunvaniljatangon tai vaniljasokerin kanssa paksupohjaisessa teräskattilassa, ota kattila levyltä ja anna makujen tasaantua vartin verran, ota sitten vaniljatanko pois. Sekoita maissitärkkelys loppujen kerman ja maidon kanssa, lisää vaniljaiseen maitoon koko ajan vispilällä pohjaa myöten sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja lisää koko ajan vatkaten keltuaiset ja sokeri. Pane kattila takaisin liedelle ja anna sen lähes kiehahtaa, kunnes keltuaiset ovat saostaneet kiisselin. Sekoita kiisseliä koko ajan pohjaa myöten, ettei se pala pohjaan. Lisää voi pieninä nokareina lämpimään kiisseliin.
Täytä jäähtynyt torttupohja vaniljakreemillä, lisää mansikat täytteen päälle. Voit vielä lisätä marjojen pintaan kiilteen joko hyytelösokerista pakkauksen ohjeen mukaan tai lämmittämällä mansikkamarmeladia niin, että saat sen juoksevaan muotoon. Anna tortun kiinteytyä jääkaapissa mieluiten yön yli.
Jos tarjoat tortun jälkiruokana, voit täyttää murotaikinapohjan vaniljakreemin sijaan jäätelöllä ja mansikoilla. Murotaikinapohjan voi kevyesti kostuttaa manteliliköörillä, mikä korostaa mantelista aromia. Murotaikinaa voi valmistaa pakastimeen valmiiksi yhden torttupohjan annoksiksi. pakasta ne pyöreinä levyinä, joista on helppoa lähteä kaulitsemaan pyöreää pohjaa.