Juustokakun ystäville on nyt tarjolla myös suolainen versio. Löysin Hummingbird bakeryn henkilökunnan ja Tarek Maloufin kirjasta ”Home sweet home” suolaisen juustokakun ohjeen. Muokkasin siitä kauden raaka-aineisiin ja mökin ruokakomeron antimiin perustuvan version.
Täytteen kasviksia voi vaihdella sen mukaan, mitä raaka-aineita on tarjolla, olen kokeillut hyvällä menestyksellä vihreän parsan ja purjon yhdistelmää. Hummingbird bakeryn kakussa on papuja ja herneitä. Odotan sienikauden alkamista, niistä syntyy varmasti ihana juustokakku – kanttarellikakku, herkkutattikakku – aah! Täytteeseen voi upottaa mukaan vaikka tähteeksi jääneen risotonkin, se antaa kakulle kauniin rakenteen.
Pohja:
150 g Tuc-suolakekesejä tai muista makeuttamattomia keksejä
100 g voita
0,5 dl seesaminsiemeniä
Hurauta pohjan ainekset monitoimikoneen leikkurilla sekaisin, taputtele leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Siemenet kannattaa lisätä vasta loppuvaiheessa, että osa niistä jää kokonaisiksi. Keksit voi murskata käsipelillä perunasurvimella. Sekoita mukaan siemenet ja sulatettu voi. Seos jää murumaiseksi, painele se mahdollisimman tiiviisti irtopohjavuaon reunoille ja pohjalle.
Täyte:
noin litra pinaatin tai mangoldin lehtiä
iso purjosipuli
2 prk maustamatonta Philadelphia-juustoa
2 dl kevyskermaa
2 munaa
2 rkl maissitärkkelystä
50 g cheddaria raastettuna
suolaa, mustapippuria
Kiehauta pinaatit tai mangoldit pienessä tilkassa vettä, valuta kuiviksi siivilässä. Pehmennä tuorejuusto kulhossa, lisää ryöpättu pinaatti tai mangoldi, munat, kerma ja cheddar-raaste, sekoita tasaiseksi, mausta suolallaja pippurilla maun mukaan. Leikkaa hyvin pesty purjo ohuiksi viipaleiksi, ripottele ne ilmavasti pohjan päälle. Kaada juustomassa purjojen päälle.
Paista uunissa noin 170 asteessa noin tunnin ajan. Riittävän matala lämpötila pitää täytteen mehevänä ja täyteläisenä, korkeassa lämpötilassa täyte kiehuu kuivaksi.
Kaksinkertaisesta annoksesta saat uunipellillisen juustokakkua. Riittää hyvin isommankin porukan illanistujaisiin.