Heinäkuun 20.päivänä Bertta-mummu teki usein mansikkakakun toisen nimeni nimipäivän kunniaksi, piialle ei nimipäivää tuolloin kalenterissa ollut. Perinteitä kunnioittaen pyöräytin kakun kaikkien piikojen kunniaksi, johon sai mansikoiden lisäksi jo mustikoitakin lähimetsästä. Mansikoita piti hakea lisää kaupasta, hillanälvikäs oli päässyt tekemään pahojaan mansikkamaalla. Tavallisen kermavaahdon sijaan täytteenä ja kuorrutteena on mascarponevaahtoa, joka pysyy ryhdikkäänä kesäkelilläkin.
Pohja:
5 munaa
2,5 dl Siro-hienosokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
(1 tl leivinjauhetta)
Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele ja jauhota noin 24 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhoseos vaahtoon, sekoita varovasti. Kaada taikina vuokaan, paista 200 asteessa puoli tuntia, laske lämpö 180 asteeseen ja paista vielä 15 minuuttia. Irrotakypsä kakku varovasti vuoan reunoista veitsellä, laita tarjoiluvati kakkuvuoan päälle ja käännä koko hoito ylösalaisin niin, että kakku kumoutuu vadille. Anna jäähtyä ilman vuokaa, kakkupohja kannattaa aina paistaa edellisenä päivänä. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeksi levyksi.
Täyte ja kuorrutus:
1 litraa mansikoita
0,5 litraa mustikoita
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
2 prk Flora-vispiä tai kuohukermaa
2 prk mascarponea
1 dl dl sokeria
Kiilteeseen 1 dl hyytelösokeria ja 1,5 dl vettä
Kaada Flora-vispi tai kerma kulhoon, lisää mukaan halkaistu vaniljatanko, josta raaputat siemenet kerman joukkoon. Anna maustua jääkaapissa jonkin aikaa, poista tanko ennen vispaamista. Ota täytettä varten 3 dl mansikoita ja 2 dl mustikoita, soseuta ne ja 1 dl sokeria sauvasekoittajalla. Vaahdota mascarpone ja Flora-vispi tai kuohukerma omissa kulhoissaan, sekoita vaahdot keskenään. Levitä alimman pohjan kolmannes marjasoseesta, sen päälle kerros mascarpone-kermavaahtoa. Toista keskimmäisen kerroksen kanssa. Kakun päälimmäisen levyn päälle tulee vain marjasosetta, jonka päälle asetellaan kokonaiset marjat. Pursota tai levitä loppu vaahto kakun reunoille. Valmista hyytelösokerista kiille pakkauksen ohjeen mukaan, lusikoi sitä marjojen päälle. Anna kakun asettua jääkaapissa vähintään pari tuntia jääkaapissa.