Elina Innasen monipuoliset kasvisruokakirjat istuvat hyvin arkiseen ruoanlaittokuvioihin. Perusfilosofia on sama kuin Lähi(ö)ruokaa-blogin lähtökohdat olivat sitä aloittaessani 2012: raaka-aineet löytyvät lähikaupasta, kotimaisia satokauden tuotteita suositaan, osan kasviksista voi kasvattaa vaikka ikkunalaudalla ja villiruokaa kerätään mahdollisuuksien mukaan. Näin ruokalasku pysyy kurissa kuin itsestään ja ruokalista on monipuolinen.

Elina Innanen: Chocochilin arkiruokaa – 30 minuutin vegaanireseptit (Kosmos 2019)

Kirjan alussa on perustietoa vegaanikeittiön usein käytetyistä raaka-aineista, mikä on tarpeen aloitteleville kasvissyöjille tai lihankulutusta vähentäville kokeilijoille. Reseptit on jaettu käytännöllisesti salaatteihin, keittoihin, pääruokiin, pasta- ja nuudeliruokiin, leipiin, burgereihin ja wrappeihin, välipaloihin sekä jälkiruokiin.

Reseptit on suunniteltu niin, että täysipainoinen arkiateria on pöydässä noin puolessa tunnissa – pari reseptiä vaatii pidemmän valmistumisajan, mutta ei paljon aktiivista työaikaa.

Kokeilin ruokaisaa nuudelisalaattia, josta riitti maittavaksi  ilta-ateriaksi kahdelle ja vielä yksi annos huomiseksi lounaaksi. Kiireisen kannattaa tehdä aina isompi satsi, kotiruoka säilyy jääkaapissa viikon. Pari kolme kattilallista erilaista ruokaa mahdollistaa jo vaihtelun. Pakastinta hyödyntämällä voi pakata ruokia annospaketteihin, jotka odottavat sitten kiireisimmällä hetkellä kotoisana valmisruokana.

”Nuudelisalaatti

Rapeaa parsakaalia, nuudeleita ja pannulla nopeasti marinoitua tofua: resepti täydelliseen ja täyttävään arkisalaattiin. Jos kaipaat tähän salaattiin vaihtelua, voit korvata tofun nyhtökauralla.

 

PANNUMARINOITU TOFU

1 pkt /270 g maustamatonta tofua

2 valkosipulinkynttä

1 rkl raastettua inkivääriä

2 rkl seesamiöljyä

2 rkl soijakastiketta

1 rkl sokeria

1-2 rkl sweet chili -kastiketta

 

KASTIKE

3 limen mehu

2 rkl soijakastiketta

1 rkl sokeria

2 rkl sweet chili -kastiketta

 

MUUT AINEET

150 g riisinuudeleita

2 porkkanaa

1/2 parsakaali

2 kevätsipulia

1 pieni ruukku minttua

1 ruukku korianteria

Painele tofu kuivaksi talouspaperin tai keittiöpyyhkeen välissä. Leikkaa se kuutioiksi. Hienonna valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri.

Kuumenna seesamöljy paistinpannussa. Lisää pannulle valkosipuli, inkivääri ja tofukuutiot. Mausta soijakastikkeella, sokerilla ja chilikastikkeella. Paista noin 5 minuuttia tai kunnes tofu on saanut kauniin värin pintaansa ja neste on haihtunut pannulta.

Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset yhteen.

Valmista riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja suikaloi porkkanat. Irrota parsakaalin nuput ja pilko ne pienemmiksi. Hienonna kevätsipulit ja yrtit.

Sekoita kaikki ainekset yhteen suuressa kulhossa. Sekoita lopuksi kastike joukkoon.”