Jos haluaa varmistaa, että saa kaikkia tarvittavia ravintoaineita, on ruoan värikkyys yksi keino varmistaa se. Valkosipulin ja inkiväärin uskotaan pitävän flunssapöpöt kurissa – ainakin ne ne maistuvat hyvältä.

Ruokaisan kasvissalaatin raaka-aineet ovat kotimaiset kaali, juurekset ja sipuli, höysteenä on vihreitä soijapapuja ja pähkinöitä. Kastikkeessä on ravintohiivahiutaleita, jossa on B-ryhmän vitamiineja ja pehmeä umaminen maku.

Yleiskoneen viipalointi- ja raastinterä on kätevä apuväline juuresten ja kaalin käsittelyyn. Koneet on kätevintä pitää käden ulottuvilla, niin ne eivät jää komeron perälle pölyttymään. Aikaa ja vaivaa säästyy, samalla vaivalla voi raastaa juurekset kasviskeittoon. Salaatti on oivallinen eväsruoka, joka kulkee mukana helposti rasiassa tai lasipurkissa.

Joka värin kasvissalaatti, 4-6 annosta

lohko valkokaalia ohuina suikaleina

2 dl hapankaalia

1 punainen paprika

1 punasipuli

3 dl vihreitä, pakastettuja soijapapuja

2 tl timjamia

1 rkl mustia seesaminsiemeniä

5 porkkanaa

3 rkl kasviöljyä

4 valkosipulinkynttä

3 cm pätkä inkivääriä

1 rkl hunajaa tai vaaleaa siirappia

4 punajuurta

2 – 3 kotimaista omenaa

2 rkl piparjuuritahnaa tuubista + 2 rkl kasviöljyä + 1/2 dl omenamehua

kourallinen pähkinöitä ja auringonkukansiemeniä

Kastike:

Sekoita sauvasekoittajalla 1/2 dl sitruunamehua, 1 dl kasviöljyä, 1 valkosipulinkynsi, 1/2 tl suokaa, 1 rkl vahvaa sinappia, 3 rkl ravintohiivahiutaleita ja 1 rkl hunajaa tai vaaleaa siirappia tasaiseksi kastikkeeksi.

Kiehauta soijapapuja viitisen minuuttia, huuhtele lävikössä kylmällä vedellä.

Kuori porkkanat ja leikkaa ne 2 cm viipaleiksi. Hienonna valkosipulinkynnet ja inkivääri. Lorauta pieneen kattilaan öljyä, lisää porkkanat, valkosipuli ja inkivääri.  Kypsennä porkkanoita miedolla lämmöllä kannen alla kymmenisen minuuttia, sekoita välillä. Jätä porkkanat jäähtymään, sekoita niihin hunaja vasta sen jälkeen.

Raasta kuoritut punajuuret ja kuorimattomat omenat karkeaksi raasteeksi. Sekoita raasteeseen piparjuuri-öljy-omenamehuseos. Jätä maustumaan.

Viipaloi kaali, paprika ja sipuli ohuiksi viipaleiksi. Sekoita ne hapankaalin, seesaminsiementen  ja soijapapujen kanssa sekaisin.

Annostele salaatin komponentit kulhoon tai lautaselle, lorauta kastiketta päälle. Lisää pähkinät salaatin pinnalle, niin ne säilyvät rapsakoina.