Joulun notkuvien herkkupöytien jälkeen voi vaihtaa vaivattomalle linjalle keittiössä. Uuden vuoden vastaanottoon sopivat blinit lisäkkeineen. Vohveliraudalla saa paistettua kuohkeita tattarilättysiä isommallekin joukolle blinejä joutuisasti ja vähemmällä rasvalla – paistamisen voi hoitaa pöydässä ja taittaa vohvelit pieniksi sydän-blineiksi. Oikeaoppiset voivat ohittaa tämän vinkin ja paistaa blininsä perinteisellä valurautapannulla tai hiiliteräspannulla.
Blinien kanssa voi tarjota melkein mitä vain suolaisia herkkuja perinteisen mädin ja sipulin ohella. Kuvan blinit ovat saaneet seurakseen savustettua ahventa ja silliä sekä tietenkin sipulia ja smetanaa. Makujen Karelia -niminen yritys on tuonut markkinoille kotimaisia kalasäilykkeitä, mm. savustettua särkeä ja ahventa. Nämä ovat mainio vaihtoehto tonnikalalle, jonka pyydystäminen ei ole kovin kestävällä pohjalla.
Muokkasin alla olevaa ohjetta niin, että vaivasin taikinaan yhteensä 100 g huoneenlämpöistä voita, pinnoitettu vohvelirauta ei kaipaa erikseen voitelua. Sulatettu voi tekisi taikinasta liian löysää, siksi en sulattanut voita. Parin tunnin nostatus riittää saamaan taikinan kuplimaan, jos ei ehdi odottelemaan yön yli. Gluteenittoman taikinan voi tehdä pelkistä tattarijauhoista.
Blinien juju on hiivalla nostatettu taikina, johon käytetään jauhoiksi osaksi tattaria. Juuri ennen paistamista lisätään taikinaan kovaksi vaahdotettuja valkuaisia, näin taikinasta tulee ilmavaa ja blineistä rapeita. Ilman voita on turhaa kuvitella selviävänsä bliniseikkailusta, mutta voimäärää voi varovasti hilata alaspäin ilman, että makunautinto on vakavasti uhattuna!
Janne Tarmio ja Sami Tallberg omistavat tuoreessa kirjassaan ”Mäti – helmiä lautasella” (Tarmio, 2012) kokonaisen luvun blineille. Heidän mielestään blinien kumppaniksi kuuluvat itseoikeutetusti mäti ja smetana. Paistamiseen käytetään kirkastettua voita, joka ei käryä tavallisen voin tapaan, koska siitä on poistettu voin hera. Kalan paistamisessa kirkastettu voi on erinomaista! Tässä Tarmion ja Tallbergin kirjan bliniohje:
2,5 dl täysmaitoa
2,5 dl vettä
25 g hiivaa
200 g tattarijauhoja
100 g vehnäjauhoja
1/2 rkl suolaa
25 g voisulaa
3 keltuaista
3 valkuaista, vatkattuna kovaksi vaahdoksi
paistamiseen 3 dl kirkastettua voita
Kirkastettu voi: Sulata 500 g voita ja anna seistä kattilassa lieden vieressä tunnin ajan, jotta maitohera valuu kattilan pohjalle. Kaada kirkas osa erilleen. HUOM! Hyödynnä hera muuhun tarkoitukseen, sillä siinä on paljon makua.
Sekoita vesi ja maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon ja lisää jauhot ja suola koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon voisula. Peitä ja jätä käymään huoneenlämpöön yön yli. Hieman ennen paistamista taikinaan lisätään kananmunankeltuaiset, sekoittaen. Sitten lisätään vatkatut valkuaiset varovasti nuolijalla tai puulastalla nostellen niin että ensin lisäät 1/3 vaahdosta ja sitten 2/3. Näin blinien rakenteesta tulee mahdollisimman kuohkea. Paista valurautapannulla kirkastetun voin kanssa rapeiksi ja tarjoile kuumina pannuistaan. Kumppaniksi sopivat kaikki mädit klassisine lisäkkeineen (sipuli, smetana, suolakurkku, graavattu kala).
Mäti-kirjassa kerrotaan blinien historiasta laajemminkin ja annetaan hyvä vinkki, jos haluat tarjota blinejä isolle joukolle ilman, että seisot itse hellan äärellä: blinit paistetaan etukäteen, ennen tarjoilua ne nostetaan uunipellille, valutetaan päälle hieman voisulaa ja lämmitetään uunissa.
Nuudeli-katkarapusalaatti kahdelle
1 paketillinen nuudeleita kypsennettynä
2 rkl kasviöljyä (osa voi olla seesamiöljyä)
1 paprika suikaleina
1 pieni sipuli suikaleina
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
pieni pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1/2 chili hienonnettuna, tai tulisen ruuan ystäville kokonainen
1/2 sitruunan tai limen mehu
200 g isoja katkarapuja
kourallinen paahdettuja maapähkinöitä
suolaa
1 pieni kerä lehtisalaattia
Lado puhdistetut, kuivatut salaatinlehdet kahdelle syvälle lautaselle. Pane nuudelit kulhoon, kaada päälle kiehuvaa vettä ja anna kypsentyä paketissa ilmoitettu aika. Kaada nuudelit siivilään, huuhtaise kylmällä vedellä, niin niiden kypsyminen pysähtyy eikä niistä tule liisterimäisiä.
Lorauta paistinpannulle tai wokkiin öljyä, lisää valkosipuli, chili, inkivääri, sipulit ja paprika. Kypsennä sekoitellen muutaman minuutin ajan, lisää lopuksi katkaravut, nuudelit ja sitruunamehu, tarkista suolan määrä sopivaksi. Kaada kuuma seos salaatinlehdille, ropsauta päälle suolapähkinät ja tarjoile heti.
Hedelmäsalaattia ja jäätelöä
Hedelmäsalaattiin voi käyttää tarjolla olevia sesongin hedelmiä ja täydentää niitä säilykehedelmillä. Salaatin liemessä on oltava sopivassa suhteessa hapokkuutta ja makeutta, se tekee salaatista täyteläisen. Annos on reilun kokoinen, siitä riittää jäätelön kanssa isommallekin joukolle.
1 prk persikoita
1 prk ananasta tai puolikas tuore ananas
2 banaania
4 kiiviä
3 klementiiniä
1/2 granaattiomena (tai reilu kourallinen punaherukoita)
2 rkl sokeria
Tyhjennä säilykehedelmät liemineen kulhoon, pieni hedelmät sopiviksi suupaloiksi. Kuori ja paloittele tuoreet hedelmät. Jos käytät pelkkiä tuoreita hedelmiä, lorauta liemeksi 2-3 dl appelsiinituoremehua. Lisää lopuksi sokeria, maun mukaan. Tarjoile ihan sellaisenaan tai jäätelön kanssa.
Talvinen mansikkajäätelö
Jos ei käytössäsi ole jäätelökonetta, on pakkaskeli oivallinen tilaisuus tehdä kotitekoista jäätelöä. Pakastemarjoista jäätelön saa aikaiseksi lyhyellä jäädyttämisellä. Paras lämpötila kotijäätelölle on -12 astetta, silloin jäätelö on juuri parhaimmillaan lusikoitavaksi.
500 g pakastemansikoita
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria tai puolikkaan vaniljatangon siemenet
2 dl kuohukermaa
Soseuta mansikat mahdollisimman jäisinä yhdessä sokerin kanssa, siten marjojen maku säilyy parhaiten. Vaahdota kerma, mausta vaniljalla. Sekoita mansikkasose ja kermavaahto keskenään, kaada seos metalliseen kulhoon tai kattilaan, joka ei säikähdä vatkaamista ja jäätymistä.
Jos olet onnellinen jäätelökoneen omistaja, aja seos jäätelökoneessa jäätelöksi. Muussa tapauksessa pistä astia pakastimeen tai ulos pakkaseen. Sekoita jäätyvää massaa kerran puolessa tunnissa. Tarkoituksena on saada aikaan samettisen siloista jäätelöä, sekoittaminen estää jääkiteiden rakentumista. Mitä enemmän jaksat sekoittaa, sitä täydellisempää jäätelöä saat aikaan! Kotijäätelöä ei kannata säilyttää pakastimessa pitkään, sen rakenne alkaa helposti muuttua kiteiseksi.