Työpäivän jälkeen ehtii paketoinnin ohella sokerileipurin hommiakin.

Joulu tulla jolkottaa, mutta vielä ehtii pyöräyttämään pullia ja pikkumakeita. Tavallisesta pullataikinasta saa monenmuotoisia joulupullia, kummasti ne maistuvat aivan erilaisilta kuin muulloin leivotut pullat. Ässäpulliin voi rusinoiden sijaan laittaa mantelit, ne eivät kärähdä niin helposti.

Vadillinen tähtipullia!

Tähtipullat

5 dl vettä, 50 g hiivaa

2 dl sokeria, 1 tl suolaa

200 g voita

2 rkl kardemummaa

1 kananmuna, 12-13 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää muna, kardemumma, sokeri ja suola. Sekoita puolet jauhoista ja vaivaa voimakkaasti lastalla tai yleiskoneen taikinakoukulla. Lisää huoneenlämpöinen voi lastuina ja loput jauhot parissa-kolmessa erässä, taikinasta ei ole tarkoitus tulla liian tiukkaa. Jätä liinan alle nousemaan noin tunniksi, kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi.

Kaada noussut taikina jauhotetulle leivinpöydälle, alusta se joustavaksi. Pyörittele taikinasta tanko ja leivo pikkupulliksi, jätä kohoamaan liinan alle noin 20 minuutin ajaksi.

Käännä pullan sakarat ulospäin niin, että keskelle syntyy aukko.

Taputtele nousseet pullat litteiksi yksi kerrallaan.

Leikkaa veitsellä tai taikinapyörällä  kolme viiltoa, jotka leikkaavat toisiaan pullan keskipisteessä. Käännä näin syntyneet kuusi kulmaa ulospäin, työnnä ne sormilla pullan läpi.

 

 

 

 

 

Pullat valmiina uuniin!

 

Nosta tähdiksi muotoillut pullat leivinpaperilla vuoratulle pellille, anna nousta vielä 15-20 minuuttia. Voitele kananmunalla, ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia uunin keskitasolla.

Sämpylätaikinasta voit leipoa vastaavalla tavalla tähtiä, niiden pinnalle sopivat unikonsiemenet.

 

 

 

 

Appelsiinisuklaat, 30 kpl

Tummaa suklaata ja vaaleaa appelsiinitäytettä

200 g tummaa suklaata, 70%

100 g valkoista suklaata

appelsiiniaromia

Suklaamuotteja tai makeisvuokia

Sulata kumpikin suklaa vesihauteessa, lisää valkoiseen suklaaseen appelsiiniaromia maun mukaan. Voit käyttää muitakin aromiaineita, niitä löydät kaupan leipomistarvikkeiden hyllystä.

Jos haluat makeisten säilyvät kiiltävinä, temperoi tumma suklaa: sulata puolet suklaasta 55 asteiseksi, lisää loput suklaat  ja anna niiden sulaa. Jäähdytä suklaa 29 asteiseksi, sen jälkeen lämmitä varovasti 32 asteiseksi. Jos ei pinnan himmeys häiritse, niin hyvältä makeiset maistuvat ilman temperointiakin.

Täytä 2/3 muottien tilavuudesta tummalla suklaalla. Laita vaalea suklaa pursotinpussiin, käytä pienen suuaukon tyllaa eli pursottimen suutinta. Pursota valkoista suklaata tumman sisälle niin, että saat kuvan osoittamalla tavalla vaalean täytteen konvehdin sisälle. Anna makeisten jähmettyä seuraavaan päivään huoneen lämmössä.