Lähikaupan kylmätiskistä löytyi nyhtökauraa ja härkistä edullisempi kasvisproteiinivalmiste: esikäsiteltyjä soijasuikaleita. Soijarouhe kuuluu keittiön perusraaka-aineisiin, mutta isommat suikaleet vaativat marinointia ja maustamista, jotta niistä tulee herkullisia. Tiistai-iltana aika ratkaisi valinnan, vaikka suikaleiden pakkauksena oleva muovirasia harmitti. Suikaleista kehkeytyi vegaaninen risotto, joka maistuu toivottavasti kaikille!
Kasvisrisotto soijasuikaleista
3 rkl oliiviöljyä
3 isoa valkosipulinkyntä
1 sipuli
2 tl chilitahnaa
3 dl puuroriisiä
8-9 dl kiehuvaa vettä
1 kesäkurpitsa
2 kasvisliemikuutiota tai 2 tl suolaa
1 purkillinen kirsikkatomaatteja (Mutti)
200 g vihreitä herneitä
2 tl timjamia
tuoretta persiljaa
Lorauta öljy kattilan pohjalle, lisää silputtu sipuli, valkosipuli ja chilitahna. Kuumenna ja lisää liemikuutiot ja riisit, kääntele muutaman kerran ja lisää puolet vedestä. Anna kiehua hiljakseen 10 minuuttia, välillä sekoittaen.
Lisää soijasuikaleet, tomaatit liemineen, timjami, loppu vesi, paloitellut kesäkurpitsat ja herneet. Kypsennä kunnes riisit ovat pehmenneet, noin 10-15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä, jos risotto alkaa vaikuttaa liian kuivalta. Lisää lopuksi tuoretta persiljaa silputtuna, tarjoile heti raikkaan salaatin kanssa, ehdit valmistamaan sen risoton kypsyessä.