Pyöräretken päätteeksi törmäsin kotipihassa valtaisaan huhtasieniesiintymään. Kasvupaikkana oli viime kesänä perustettu pensasistutus, nähtävästi kateaineena käytetty karike on huhtasienille mieleen. Viimeaikaiseten tutkimusten mukaan kaupunkialueella sienestäminen on turvallista, etenkin jos sieniä syö vain satunnaisesti. Siispä kypärä päästä ja lounastarpeita poimimaan!
Huhtasieni on mieto ja herkullinen, maku muistuttaa korvasientä. Korvasieni on käsittelemättömänä tappavan myrkyllinen eikä sitä muissa Pohjoismaissa enää suositella syötäväksi ollenkaan. Huhtasieni sen sijaan on valmis pannulle sellaisenaan. Karikkeessa kasvaneet sienet olivat puhtaita, ne pääsivät kevyen huuhtaisun jälkeen leikkuulaudalle ja pannulle. Myöhemmin kävin keräämässä loput sienet ja kuivasin ne tulevien herkutteluhetkien varalle.
Huhtasienimuhennos
Kypärällinen huhtasieniä
25 g voita tai margariinia
1-2 sipulia, koosta riippuen
1 prk mascarponea, vegaaneille 2 prk kauratuorejuustoa
2 dl kevytkermaa, vegaaneille kaurakermaa
1 kasvisliemikuutio
1/2 laakerinlehti
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 rkl Maizena-maissitärkkelystä
1 dl vettä
Puhdista sienet ja paloittele ne. Silppua sipulit. Kuumenna voi pannulla, pane sienet ja sipulit pannulle, paista kohtalaisella lämmöllä, kunnes neste on haihtunut pannulta. Kaada sieni-sipuliseos kattilaan tai valmista muhennos pannulla.
Lisää mascarpone, kerma, liemikuutio ja laakerinlehti – viimeksi mainittu kannattaa otta pois kymmenen minuutin jälkeen, ettei maku käy liian voimakkaaksi. Anna keitoksen hautua kannen alla miedolla lämmöllä 20 minuutin ajan. Sekoita maizena ja vesi, lisää kattilassa olevaan seokseen koko ajan sekoittaen. Kypsennä pari minuuttia. tarjoile keitettyjen perunoiden tai pastan kastikkeena. Kuvassa lautasella on mysö Oumph-soijaproteiinisuikaleita, timjamilla ja valkosipulilla ryyditettyinä sekä nuoresta raalista höylättyä rapsakkaa salaattia.