Joulukuussa keittiössä tuoksuvat lähi-idän mausteet ja etelän sitrukset! Ne sopivat erinomaisesti muuhunkin kuin leivonnaisiin ja jälkiruokiin.

Hummus on kasvisyöjän herkku, josta salaatin ja leivän kanssa rakentuu kevyt lounas. Hummus on naurettavan helppo tehdä, kaikki aineet vain hurautetaan sauvasekoittajalla sekaisin.Pinnalle voi lorauttaa tavallista oliiviöljyä, mutta sitruunaöljy antaa sille raikkaamman säväyksen.

Raaka-aineet löytyvät tavallisesta ruokakaupastakin, mutta arabiruokiin myyvistä liikkeistä ne saa edullisemmin, samalla voi saada osaavaa opastusta ruokien valmistukseen. Parhaat vinkit falafelien valmistukseen olen saanut leppävaaralais-irakilaiselta kauppiaalta.

Hummus

1 purkillinen kikherneitä (400 g) + vähän lientä

2-3 rkl tahinia (seesaminsiementahnaa)

1/2 sitruunan mehu

2 valkosipulinkynttä

1 pieni sipuli

suolaa

Pinnalle: sitruunaöljyä, kanelia

Mittaa kaikki ainekset korkeaan, kapeaan kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Seos saa olla pehmeän puuromaista, lisää tarvittaessa kikherneiden lientä tai vettä.

Lusikoi hummus laakealle lautaselle, tasoita pinta lusikalla, koristele sitruunaöljyllä ja ripauksella kanelia.

Aurinkoinen salaatti

1/2 kerää salattia

2 appelsiinia ohuina viipaleina

1/2 prk isoja, valkoisia papuja marinoituina

1/2 prk vininlehtikääryleitä

suolattuja manteleita ja kurpitsansiemeniä

oliiviöljyä

Mustapippuria

Leikkaa salaatti ohuiksi suikaleiksi ja levitä suikaleet salaattivadille. Asettele appelsiiniviipaleet niiden päälle. Levitä pavut appelsiinien paalle, asettele viininlehtikääryleet vadin reunoille. Koristele manteleilla ja kurpitsansiemenillä, mausta suolalla ja oliiviöljyllä.