Klassiset tryffelit on helppo tehdä, makua voi muokata erilaisilla makuaineilla. Nämä tryffelit maustoin Ararat-brandyllä, yhtä hyvin käy mikä tahansa väkevä alkoholi, pikakahvijauhe, piparminttuöljy, lakritsajauhe tai vanilja. Aikuisten makunystyrät pitävät yleensä tummasta suklaasta, lapsille tehtäviin tryffeleihin voi käyttää puolet maitosuklaata. Kauniiseen rasiaan pakatut käsin tehdyt suklaamakeiset korvaavat hyvin joulukukat!
Ararat-tryffelit, noin 50 kpl
250 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
2 rkl Ararat-brandyä
2 rkl glukoosisiirappia tai juoksevaa hunajaa
Pinnalle 100 g tummaa suklaata (1 dl kaakaojauhetta)
Leikkaa suklaa rouheeksi. Kuumenna kerma ja glukoosi kattilassa. Ota kattila pois liedeltä, ettei suklaa kuumene liikaa ja kokkaroidu. Kaada suklaarouhe kermaan, sekoittele, kunnes se on sulanut. Mausta Araratilla. Pane suklaamassa jääkaappiin yöksi jähmettymään.
Ota kattila jääkaapista pois hieman aikaisemmin, niin massa ei ole aivan kovaa. Pyörittele massasta käsin palloja, jätä odottamaan.
Sulata paloiteltu kuorrutussuklaa varovasti vesihauteessa tai mikrossa, älä kuumenna sitä liikaa äläkä päästä vettä suklaan joukkoon. Kasta tryffelit yksi kerrallaan suklaaseen, pane leivinpaperin päälle jähmettymään. Voit halutessasi kierittää tryffelit vielä kaakaojauheessa suklaakuorrutuksen jälkeen. Pakkaa tryffelit tiiviiseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa.
Konvehdit mantelinougattäytteellä
Konvehtien valmistamiseen tarvitset silikonisia konvehtivuokia tai jääpalamuotteja.
Mantelinougattäyte:
1,5 dl sokeria
2 rl hunajaa tai glukoosisiirappia
75 g manteleita
100 g valkosuklaata
Voitele laakea lämpöä kestävä vati öljyllä. Sulata sokeri ja hunaja puhtaalla paistinpannulla. Ole varovainen, koska sulanut sokeri on todella kuumaa! Kun sokeri on sulanut kirkkaaksi ja juoksevaksi, lisää mantelit ja känntele niitä kuumassa sokerissa. Kaada seos vadille ja anna sen jäähtyä. Jauha jäärtynyt nougat monitoimikoneella jauheeksi tai hakkaa se karkeammaksi rouheeksi veitsellä.
Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita suklaan joukkoon jauhettu nougat. Pane täyte jähmettymään jääkaappiin.
Konvehtien kuoret
200 g maitosuklaata
200 g tummaa suklaata
Paloittele suklaat ja pane palat lämpöä kestävään astiaan. Kuumenna kattilassa vettä ja aseta suklaa-astia siihen, varo loiskauttamasta vettä suklaan sekaan! Kun suklaa on sulanut, lusikoi vuokiin noin 1,5 tl suklaata konvehtia kohti. Kääntele muotteja niin, että suklaa peittää konvehtivuokien pohjat ja reunat. Tipauta jokaiseen muottiin nokare nougattäytettä. Lusikoi lopuksi vuokiin sulaa suklaata niin, että täyte peittyy ja vuoka täyttyy. Pane vuoat viileään jähmettymään.