Lähi-idän ja pohjoisen Afrikan keittiöön kuuluvat savisessa tagine-padassa haudutetut, mausteiset pataruuat. Perinteisesti ne on tehty kasviksista, härkäpavut ja kikherneet ovat korvanneet köyhien keittiössä lihan valkuaisaineen lähteenä. Sally Butcher kutsuu tätä ruokakulttuurin aluetta Vegestaniaksi, sitä ei voi selvärajaisesti piirtää kartalle.
Arabikevät nosti toiveet demokratiakehityksestä korkealle, nyt kevät on kääntynyt syksyksi, vapaus ja parempi elämä on etenkin keittiössä hääräviltä naisilta karannut hamaan tulevaisuuteen. Nämä naiset mielessäni lähdin tekemään kasvistaginea viileän syysillan ateriaksi. Pohjoiseen matkatessaan ovat kuskus-ryynit vaihtuneet perunaksi, mausteiden harmonia on säilynyt entisellään. Taginen kotoinen keittoastiakin korvautui teräskattilalla. Mausteita voi lisätä tai vähentää maun mukaan. Sarviapilansiemeniä voi olla vaikeaa löytää, ne voi jättää pois ja lisätä niiden sijaan jeran määrää. Myös sahrami sopii tähän ruokaan erinomaisesti!
Kasvistagine
3 rkl kasviöljyä
1 tl sarviapilan siemeniä
2 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä
1 tl korianterin siemeniä
1 chili tai 1 tl harissaa
3 valkosipulinkynttä
1 kanelitanko
1/4 valkokaalia
2 porkkanaa
1 kilon painoinen myskikurpitsa
2 suurta sipulia tai salottisipulia
2 varsisellerin vartta
6-8 perunaa, koosta riippuen
140 g prk tomaattipyrettä
5 dl kasvislientä
4 dl keitettyjä kikherneitä (säilykepurkista)
1 sitruunan mehu
2 tl sokeria, 2 tl suolaa
Halkaise myskikurpitsa, lusikoi siemenet pois, pane uuniin 225 asteeseen puoleksi tunniksi paahtumaan. Paahtaminen saa kurpitsan maun entistä täyteläisemmäksi, myskikurpitsaa syö paahdettuna vaikka pelkältäänkin voinokareen, suola ja pippurin kanssa.
Survo mausteet, chili ja valkosipuli huhmaressa hienoksi, lisää kattilaan kuumennettuun öljyyn, anna mausteiden kuumentua ja nauti niiden huumaavasta tuoksusta. Lisää tomaattipyre ja paahda sitä hetki mausteiden kanssa, lisää 2 dl kasvislientä tai vettä.
Lisää silputut kaalit, varsisellerit ja sipulit, lohkotut perunat ja porkkanat. Sekoita, lisää vielä 3 dl vettä tai kasvislientä, suola ja sokeri, jätä pata hiljakseen kypsymään lievälle lämmölle kannen alle noin 40 minuutin ajaksi. Lisää kypsät kikherneet puolen tunnin kypsymisen jälkeen.
Koverra pehmenneestä kurpitsasta ruokalusikallisen kokoisia paloja, kuori jää käyttämättä. Lisää kurpitsapalat ja sitruunamehu taginen joukkoon, sekoita ja kuumenna vielä kiehuvaksi. Vie pöytään ja anna tuoksujen pökerryttää pöydässä istujat!
Vaniljainen vispipuuro
1 litra vettä
5 dl puolukoita
1 3/4 dl sokeria
1 3/4 dl tummia mannaryynejä
1 halkaistu vaniljatanko
ripaus suolaa
Vispipuuro kuulostaa arkipäiväiseltä einekseltä, silikonimaista massaa myydäänkin tällä nimellä kauppojen einesaltaissa. Itse tehdyllä vispipuurolla ei ole mitään tekemistä näiden einesten kanssa. Raikkaista puolukoista keitetyssä, kuohkeaksi vatkatussa puurossa maistaa marjojen alkuperäisen hapokkuuden, lisäsin tähän vaniljaa pehmentämään kokonaisuutta. Tätä puuroa kehtaa lusikoida jälkkäriksi pöytään!
Mittaa kattilaan vesi, sokeri, halkaistu vaniljatanko ja puolukat, keitä muutama minuutti niin, että puolukat alkavat rikkoutua. Vispaa mannaryynit joukkoon niin, että ne eivät pääse kokkaroitumaan. Anna kypsyä kymmenisen minuuttia välillä sekoitellen, varo polttamasta puuroa pohjaan. Puuro vaikuttaa tässä vaiheessa ohuelta, mutta se paksuuntuu vispattaessa, älä siis turhaan lisäile ryynejä, ettei lopputuloksena on pesusienimäinen puuro jäähtyneenä!
Anna puuron jäähtyä jonkin aikaa, poista sitten vaniljatanko. Vispaa sen jälkeen puuro kuohkeaksi ja kauniiksi. Helpoten pääset kaatamalla puuron monitoimikoneeseen vispaantumaan tai käyttämällä sähkövatkainta. Käsipelillä saat vatkaamisesta kauniit käsivarret, käy kuntoilusta! Tarjoa maidon kanssa, täysmaitoa herkuttelijoille!