Suomessa tehdään nyt korona-aikaan enemmän ruokaa kotona kuin vuosikymmeniin. Sosiaalisessa mediassa moni jakaa tuskaansa, kun oman etätyön ja yllättävän kotiopettajan roolin ohella on pitänyt ottaa myös suurtalouskokin rooli.
Hyvä ruoka, parempi mieli. Tämän lisäksi kunnon ruoka auttaa ylläpitämään vastustuskykyä. Ravitsemustieteen tutkimukset näyttävät, että ravintoaineet vaikuttavat tehokkaammin ravinnosta saatuina kuin lisäravinteina purkista. Iän myötä monien ravintoaineiden imeytyminen heikkenee, siksi yli 65-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden. D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä ihmisen puolustusjärjestelmässä, mutta sitäkään ei pidä nauttia liikaa.
Kuuden hengen ruokatalouden pyörittäminen ja vuodet kotona pienten lasten kanssa opettivat suunnitelmallisuuteen:
– tee ruokaa iso satsi kerralla, kahden kolmen aterian verran
– hae inspiraatiota keittokirjoista ja ruokalehdistä
– ota koko perhe mukaan keittiöön, lapsille itse tehty ruoka yleensä maistuu parhaiten
– pakasta ruokaa annospakkauksissa, niin samaa ruokaa ei tarvitse syödä peräkkäisinä päivinä
– laatikkoruokia voi valmistaa syvällä uunipellillä – makaronilaatikko ja erilaiset kiusaukset ovat usein lasten suosikkeja
– keitot ovat ehtymätön luovan keittotaidon alue, ota etnisten keittiöiden makumaailmat käyttöön; peruslinssisoppa muuttuu välimerellisestä aasialaiseksi vaihtamalla yrttimausteet currytahnaan ja kookosmaitoon
– pastat ja risotot ovat myös muuntautumiskykyisiä ruokia, niihin sopii melkein mikä vain
– leivo leipää ja sämpylöitä, nostata taikina vähällä hiivamäärällä jääkaapissa yön yli, niin pääset lähemmäs ammattilaistasoa. Pakasta osa leivästä.
– säilytä sitrushedelmät ja omenat jääkaapissa, ne säilyvät pidempään. Kaikki hedelmät on hyvä pestä lämpimällä vedellä heti kaupasta tultua, etteivät pöpöt leviä niiden mukana.
– kiisseli, hedelmä- ja marjarahkat, pannukakku, letut ja vohvelit ovat perinteisiä jälkiruokia, jotka ovat myös hyviä välipaloja. Pannaritaikinaan uppoaa aamupuuron ylijäämä.
– tee aamiaiselle raikasta smoothieta lisäämällä kaupan tuoremehuihin pakastemarjoja; hienonna sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa
– istuta kaupan yrttiruukkuja isompiin ruukkuihin kukkamultaan, saat tuoreita yrttejä ikkunalaudalta tai parvekkeelta. Persilja ja ruohosipuli pärjäävät viileässä, mutta basilika on herkkä kylmälle
– kaali- ja juurespohjaiset salaatit säilyvät hyvin jääkaapissa, niitä voi tehdä ison erän kerralla
Raikas kaalisalaatti
1/4 kaalinpäätä
2-3 varaisellerin vartta
1 omena
3 venäläistä suolakurkkua
1 sipuli
1 punainen paprika
3 rkl oliiviöljyä + 1/2 dl suolakurkkujen lientä
1 valkosipulinkynsi
tuoretta persiljaa ruukusta
1 dl (chilillä maustettuja) suolapähkinöitä hieman rouhittuna
Mandoliini on mainio apuväline kaalin suikaloimisessa! Jos sitä ei ole käytössä, niin leikkaa kaali terävällä veitsellä niin ohuiksi suikaleiksi kuin osaat. Suikaloi myös varsisellerit ja sipuli. Leikkaa paprika lohkoiksi ja lohkot suikaleiksi. Leikkaa omena ja suolakurkut tikuiksi. Pane ainekset isoon kulhoon sitä mukaan, kun olet ne pilkkonut.
Silppua valkosipuli hienoksi, sekoita se öljyn ja kurkkuliemen kanssa salaatinkastikkeeksi. Silppua tuoretta persiljaa maun mukaan ja sekoita se ja pähkinärouhe muiden salaattiainesten meheväksi salaatiksi. Salaatti säilyy jääkaapissa raikkaana ainakin kolme päivää.