Piirakat ovat oivallinen keino hävittää edellisen aterian tähteet elegantilla tavalla – voi tämän tehdä ihan varta vastenkin hankituista aineksista. Uusia ratkaisuja norjalaisen kassilohen käyttöön!
Piirakan kaveriksi riittää yksinkertainen salaatti. Vaihtelun vuoksi tein lämpimän kasvislisäkkeen fenkolista, porkkanasta ja sipulista, jotka sointuvat hyvin yhteen lohen kanssa.
Lohipiirakka
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
100 g voita
1/2 tl suolaa
1/2 dl kylmää vettä
Nypi jauhot, suola ja voi kulhossa ryynimäiseksi. Lisää kylmä vesi, sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Muovaa taikinasta pyöreä kakkara ja pane se muovipussissa jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.
Täyte:
1 purjo
Kypsää lohta noin 200 g
1 valkosipulinkynsi
Muutama keitetty peruna
3 dl kahvikermaa
3 munaa
1 tl suolaa, mustapippuria
2 dl juustoraastetta
Puhdista purjo huolella ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipulinkynsi. Perkaa kala ruodottomaksi ja paloittele haarukkapaloiksi. Kuori ja viipaloi perunat. Sekoita kerma, munat, mausteet ja juustoraaste kulhossa tasaiseksi massaksi.
Kauli levännyt taikina pyöreäksi levyksi, niin, että se yltää käyttämäsi vuuan reunoille asti, vuoka saa olla 24-26 cm halkaisijaltaa. Nosta taikinalevy vuokaan: kiepauta sen reunat kaulimen päälle ja nosta kaulinta apuna käyttäen. Painele taikina pohjaan ja reunoille, pistele haarukalla pohjaan reikiä. Ripottele purjoviipaleet pohjimmaiseksi, sen päälle kalat ja perunaviipaleet. Lopuksi kaada päälle kermatäyte, liikuttele täytteitä niin, että kermaseos sitoo täyteen ainekset yhteen.
Paista piirakkaa 30-40 minuuttia uunin keskiosassa 200 asteessa, kunnes pinta on saanut kauniin värin.
Hunajaiset kasvikset
30 g voita
30 g hunajaa
1 fenkolin mukula
2 suurta porkkanaa
1 suuri sipuli
1/2 sitruunan mehu
suolaa pippuria
Kuori porkkanat ja sipuli, siisti fenkoli. Leikkaa kaikki kasvikset suikaleiksi. Sulata voi wokkipannussa tai kattilassa, lisää hunaja. Lisää ensin porkkanasuikaleet ja kypsennä pari minuuttia sekoitellen. Lisää sen jälkeen fenkolit ja sipulit. Kypsennä miedolla lämmöllä yhteensä noin 10 minuuttia, ne saavat jäädä napakoiksi. Lopuksi purista kasvisten päälle sitruunaa, mausta suolalla ja mustapippurilla. Fenkolin voi mainiosti korvata valkokaalilla.