Löysin aarteen mökkipihalta! Muutaman  vuoden ikäiset aroniapensaat olivat raskaina marjoista. Rupesin etsimään tietoa, kuinka näitä marjoja voisi käyttää. Löysin joukoittain niiden terveellisyyttä ja herkullisuutta ylistäviä artikkeleita. Pohjois-Amerikassa ne ovat suuressa arvossa. Aroniassa on samoja antioksidentteja eli antosyanideja kuin mustikassa, mutta runsaammin. Siinä on A-vitamiinin esiastetta, vitamiineja laaja kirjo:  E,  K, B1, B2, B6, lisäksi magnesiumia ja  rautaa. Väitetään aronian hidastavan jopa ikääntymistä!

Kotipuutarhuria ilahduttaa pensaiden helppohoitoisuus ja säänkestävyys. Marjat eivät ainakaan metsätontilla maistu pikkulinnuille eivätkä oksat metsäkauriille. Koivuryhkaa olen ropsaissut juurille keväällä, muuta lannoitusta ne eivät ole saaneet.

Marja-aroniaa voi mehustaa tummanpunaiseksi voimajuomaksi, keittää hilloksi omenoiden kanssa, kuivata mysliä varten, jauhaa kuivatut marjat marjajauheeksi. Niiden poimiminen on ylivoimaisen helppoa ja nopea, koko pensaan sadon riipii hetkessä ämpäriin. Yhdestä keskikokoisesta pensaasta saa helposti ämpärillisen marjoja.

Keitin aronioista viinimarjoilla höystettyä mehua, koska pakastimeen ei mahtunut enää enempää herukoitakaan. Mehumaijan ostin käytettynä, 20 eurolla niitä on tarjolla tori.fi:ssä joka puolella Suomea. Osa ei toimi induktioliedellä, kannattaa varmistaa sopivuus omalle liedelle. Mehustimen voi hyvin hankkia kimpassa ystävien tai naapurien kanssa, harva keittelee mehuja päivittäin.

Marja-aronia-herukkamehu

noin 8 litraa marja-aroniaa ja herukoita

1,5 kg sokeria

(3 tl Atamonia)

vettä mehustimen pohjaosaan

Lisäksi tarvitset Mehu-Maijan ja puhtaita lasipulloja.

Pese lasipullot huolella. Patenttikorkilliset pullot ovat käteviä, niistä eivät korkit katoa. Esimerkiksi Hailuodon panimo myy olutta 0,75 litran pulloissa – oluen kanssa pullot maksavat usein vähemmän kuin säilöntää varten myytävät tyhjät pullot! Pane pullot ritilän päälle kylmään uuniin, säädä lämpö 100 asteeseen. Kun pullot ovat olleet noin varttitunnin kuumassa uunissa, voit napsauttaa sen pois päältä ja jättää pullot jälkilämmölle uuniin mehustamisen ajaksi. Älä koske pullon suihin tai korkkeihin, puhtaus on tärkeää säilönnässä. Pieni määrä Atamonia parantaa säilyvyyttä, se on samaa natriumbentsoaattia, mikä tekee puolukasta luonnostaan hyvin säilyvän.

Kaada marjat mehustimen siiviläosaan, huuhtele ne kylmällä vedelle. Kaada sokeri marjojen joukkoon, sekoittele vähän lusikalla. Täytä mehustimen alin osa vedellä. Pane sen päälle mehua keräävä osa ja marjat sisältävä osa päällimmäiseksi. Keitä mehua noin 45-60 minuuttia liedellä. Kiinnitä mehustimen letku korkeammalle kuin missä letku kiinnittyy kattilaan, pidä letkunpuristin kiinni muulloin kuin pullotettaessa.

Kun mehua alkaa kertyä, ota litran verran mehua puhtaaseen astiaan, avaa kansi ja kaada se marjojen päälle tehostamaan marjojen mehustumista.

Kun mehua alkaa kertyä, ota yksi pullo kerrallaan uunista pannulappujen avulla ja täytä pullo letkusta mahdollisimman täyteen. Kun pullo on melkein täynnä, nosta se letkun kanssa korkeammalle, niin saat letkun ulos pullosta ilman mehun lorahtamista lattialle. Sulje pullo välittömästi.

Marjoista saa vielä niin sanottua jälkimehua, joka on hyvä käyttää ensin: kaada litran verran kiehuvaa vettä marjojen päälle ja sekoita varovasti. Jätä mehu valumaan ja pullota lopuksi kertynyt jälkimehu.

Säilytä mehu kylmäkellarissa tai jääkaapissa. Kunnkäytät mehua, lisää siihen maun mukaan kylmää tai kuumaa vettä. Tiivisteestä saa näppärästi ja edullisesti mehukeittoa suurustamalla mehua perunajauhoilla.