Puoli ämpärillistä mustikoita jalostettuna!

Mustikka-raparperihillo

Nuorena perheenäitinä säilöin kellarin täyteen hilloja, kurpitsapikkelssiä, suolakurkkuja, etikkapunajuuria, etikkasieniä, omenoita paperiin käärittyinä – kaikkea mahdollista. Kylmätilojen puute on vaimentanut säilöntäintoa, kunnes muutin vuoden vaihteessa Ouluun ja taloyhtiön kellarista löytyi kunnollinen kylmäkellari. Mustikoista syntyi kesän ensimmäinen hillosatsi.

Mustikka on hyvin hapoton marja, siksi lisäsin mukaan hieman raparperia antamaan happoisuutta ja vaniljaa mausteeksi. Tämä hillo on omiaan kakun ja kääretortun täytteeksi. Hillosokerilla saa hillosta kiinteämpää, jälkiruokien kastikkeena tavallisella sokerilla tehty hillo on kuitenkin parempaa. Kompromissiratkaisuun pääset käyttämällä puolet kumpaakin.

4 litraa mustikoita

4 dl vettä

3 raparperin vartta

1 vaniljatanko

1,5 kg sokeria tai hillosokeria

Pane puhdistetut mustikat ja halkaistu vaniljatanko suureen kattilaan, hillo kuohuu kiehuessaan, mittaa mukaan vesi. Kun vesi on alkanut kiehua, lisää sokeri koko ajan sekoittaen. Anna kiehua kymmenisen minuuttia. Anna hillon jäähtyä sen verran, että marjat eivät enää pyri pintaan. Purkita kuuma hillo kuumennettuihin, erittäin hyvin pestyihin lasipurkkeihin. Entisajan ohjeissa purkit neuvottiin panemaan 100 asteiseen uuniin, itse täytän ne kuumalla vedellä ja ladon ne kuumalla  vedellä täytettyy tiskialtaaseen. Huuhtelen purkit ja kannet ennen täyttämistä vahvalla Atamon-lioksella, eivät ole homeet päässeet iskemään.

 

Talkkunainen mustikkapiiras

Talkkuna on suomalainen perinneruoka, joka valmistetaan kaurasta, ohrasta ja herneistä. Perinteisesti sitä on nautittu viilin ja piimän kanssa aamiaisruokana. Savolainen ja hämäläinen talkkuna eroavat koostumukseltaan hiukan, tähän piirakkaan käytin hämäläistä talkkunaa. Talkkuna antaa pohjalle täyteläisen viljaisen aromin.

Pohjaan tarvitset:

60 g talkkunaa

220 g vehnäjauhoja

0,5 dl sokeria

8 g leivinjauhetta

120 g voita

1 muna

1 dl maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään, nypi  voi sekaan murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja maito mahdollisimman vähän sekoittaen, kunnes saat taikinasta yhden pallon. Anna sen levätä jääkaapissa puolisen tuntia, niin pohja ei kutistu paistettaessa. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan, jonkan halkaisija on noin 28 cm.

Täyte:

3 dl mustikoita

2 dl kermaa

1 prk rahkaa

3 munaa

1 rkl maissitärkkelystä

1 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

Sekoita täytteen aineet keskenään, kaada pohjan päälle. Paista piirakkaa 30-35 minuuttia 200 asteessa uunin keskiosassa. Anna piirakan jäähtyä ennen nauttimista, jotta sen rakenne ehtii kiinteyttyä.