Päiväkodin pihalla kasvaa omenatarha, tontilla on aikaisemmin ollut kaksi omakotitaloa. Sato on aivan valtava tänä vuonna eikä puista putoilevia omenoita kerätä talteen. Niinpä on tarpeen käyttää jokamiehenoikeutta ja käydä keräämässä edes pieni osa ompuista hyötykäyttöön.
Kotimaisiin omenoihin liittyy valtavastinmakumuistoja ja tunteita. Loppukesän ensimmäiset valkeakuulaat, sanomalehteen kellariin kypsymään käärityt kaneliomenat, syyskesän iltapalaksi paistetun omenapannukakun tuoksu – omenat lieventävät kesän loppumisen haikeutta.
Paras sose tulee happamista omenoista, makeat lajikkeet pysyvät kiinteinä kypsennettyinäkin – tämä on hyvä muistaa, kun valitsee sopivaa omenalajiketta soseeseen tai piirakkaan. Kassillisesta omenoita tein piirakkaa ja ison satsin omenakompottia talven varalle. Kauneimmat jätin syöntiomenoiksi.
Omenapiirakka, uunipellillinen
8- 10 kotimaista omenaa
5 munaa
3 dl sokeria
3 dl (kaura)maitoa
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
1 rkl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
250 g voita tai margariinia
pinnalle sokeria ja kanelia
Pane uuni lämpenemään 180 asteeseen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla. Sulata rasva. Huuhtele omenat, leikkaa ne neljään osaan. Poista siemenkodat lohkoista, viipaloi lohkot niin, että saat aseteltua ne lohkojen muotoisina taikinan päälle.
Sekoita jauhot, kaurahiutaleet, kookoshiutaleet, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää puolet jauhoista munavaahtoon, sekoita joukkoon maito ja sula rasva, lisää loput kuivat aineet. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän, jotta se pysyy kuohkeana. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille, asettele viipaloidut omenalohkot tasaisin välein sen pinnalle. Ripottele lopuksi pinnalle sokeria ja kanelia. Kypsennä piirakkaa uunin keskitasolla noin 40 minuutin ajan, kunnes pinta on kauniin ruskea ja omenat ovat pehmenneet.
Tarjoa piirakka hieman jäähtyneenä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
Omenakompotti
1 kg kotimaisia omenoita, happamia sekä makeita
3 dl vettä
1 kanelitanko
2 dl sokeria
Pese omenat, leikkaa ne neljään osaan ja poista siemenkodat lohkoista. Paloittele lohkot 3-4 palaseksi. Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Pane kanelitanko ja omenat kattilaan, keitä niitä 10 minuutin ajan välillä sekoittaen ja lisää sen jälkeen sokeri. Keitä vielä muutaman minuutin ajan. Osa lohkoista saa soseutua, osa jäädä kokonaisiksi. Kompotti on ihana kakun tai kääretortun täyte tai pannukakun seuralainen. Pakkaa kompotti annosrasioihin ja pakasta pimeiden talvi-iltojen iloksi!