Cookie on amerikkalainen versio pikkuleivistä. Kokonsa vuoksi siitä ei voi käyttää laatusanaa pikku, tyytykäämme siis alkukieliseen nimitykseen, niin jokainen tietää mistä on kyse. Muokkasin ohjeen Elisabeth Johanssonin mainion Suklaata-kirjan vaaleat cookiet-ohjeen pohjalta. Halusin taikinaan pähkinäistä mehevyyttä maapähkinävoista. Ainakin Lidl myy makeuttamatonta maapähkinävoita, suklaapähkinälevite ei tähän ohjeeseen sovellu.
Lidl on osoittautunut leipurin aarreaitaksi: siellä myydään hapattamattomasta kermasta valmistettua suolatonta luomuvoita, joka on aivan täydellistä leivontaan. Kokeilepa valmistaa siitä voikreemiä kakun tai kuppikakkujen kuorrutteeksi, niin huomaat eron! Mistä syystä muissa kaupoissa myytävät voit ovat kaikki samalla menetelmällä hapatetusta kermasta valmistettuja, vain suolapitoisuudeltaan erilaisia? Kuluttajaa ei lämmitä useiden tuotemerkkien valikoima, jos pakettien sisältö on yhtä ja samaa tavaraa. Myös Lidlin eteläisemmästä Euroopasta kotoisin olevat vehnäjauhot ovat leivontaominaisuuksiltaan suolaista lyhytsitkoista vehnää parempia. Mikä suomalainen kauppaketju älyäisi ottaa ensimmäisenä Manitoba cream -jauhot myyntiin? Ruotsissa niitä on (tietenkin) saatavilla. Hohoi, lukeeko näitä ruokablogeja kukaan kaupan edustaja!
Pähkinävoi-suklaacookiet
250 g suolatonta voita
2,5 dl fariinisokeria
2,5 dl sokeria
1 vaniljatangon siemenet tai 2 tl vaniljasokeria
2 luomumunaa
2 dl makeuttamatonta pähkinävoita
1 dl rusinoita
100 g karkeaksi rouhittua tummaa suklaata
100 g karkeaksi rouhittua vaaleaa suklaata
7,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota huoneenlämpöinen voi, sokerit ja vanilja. Lisää munat yksitellen. Sekoita sen jälkeen joukkoon pähkinävoi. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe, lisää ne ja rusinat taikinaan. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa yhtään enempää kuin on välttämätöntä.
Kumoa taikina leivinpaperiarkin päälle. Muodosta siitä kaksi tankoa, joiden halkaisija on noin 5 cm. Anna tankojen jähmettyä jääkaapissa, mieluiten seuraavaan päivään makujen tasoittumiseksi. Leikkaa tangosta noin 2 cm paksuja viipaleita, asettele ne pellille ja litistä niitä kämmenellä hiukan. paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Jäähdytä cookiet ritilän päällä, niiden rakenne kiinteytyy jäähtyessään.
Jos haluat leipoa cookiet ilman pähkinävoita, vähennä silloin voin määrä 225 grammaan, kidesokerin määrä 2 desiin ja vehnäjauhojen määrä 6,5 desiin.