Kun ulkona on yli 20astetta pakkasta, kaipaavat  sielu ja ruumis  lämmintä talviruokaa. Palsternakasta ja tateista syntyy ruokaisa piiras, joka on salaatin kanssa kokonainen ateria. Rakuuna korostaa palsternakan makean täyteläistä aromia. Piiras on vegaaninen, valitsemalla gluteenittoman piirastaikinan sopii se myös keliaakikoille.

Palsternakkatattipiiras

1 pkt suolaiseen leivontaan tarkoitettua piirastaikinaa

tai sekoitettu piirastaikina: 3 dl spelttijauhoja, 1 tl suolaa ja 100 g kasvismargariinia nypitään sekaisin, sekoitetan nopeasti 0,5 dl kylmää vettä sekaan

Taputtele taikina öljyttyyn piirasvuokaan, halkaisija noin 26 cm. Anna levätä puolisen tuntia jääkaapissa, pistele haarukalla muutaman kerran, ettei pohja ala kupruilla paistettaessa.

Täyte:

2 palsternakkaa kuorineen pehmeäksi keitettyinä

1 pkt silken tofua

30 g kasvismargariinia

2 dl maustamatonta soijajugurttia

3 rkl maissitärkkelystä

2 tl rakuunaa

1 tl valkopippuria

1-2 tl suolaa

200 g kypsiä tatteja tai muita sieniä + 20 margariinia paistamiseen, suolaa ja mustapippuria

Paista kypsät, paloitellut tatit margariinissa pannulla kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla, jätä odottamaan.

Kuori ja paloittele palsternakat. Soseuta palsternakka, jugurtti, margariini, maissitärkkelys ja tofu sauvasekoittajalla tasaiseksi massaksi. Mausta rakuunalla, suolalla ja pippurilla. Levitä massa piirasvuokaan pohjan päälle. Ripottele tatit täytteen päälle, painele osa syvemmälle soseeseen.

Kypsennä uunin alimmalla tasolla ritilän päällä 200 asteessa reilu puoli tuntia. Anna piiraan levähtää hetki, ennen kun leikkaat sen annospaloiksi.