Rieska on suomalaisen leipäperinteen panos maailman lituskaisten, kohottamattomien leipien maailmaan. Paikkakunnasta riippuen raaka-aineena voi olla ohraa tai perunaa, yhteistä on rieskojen paistaminen todella kuumassa uunissa nopeasti, harva sähköuuni lämpenee riittävän kuumaksi.
Täytetty rieska on helppoa pikaruokaa, jota voi varioida jääkaapin sisällön mukaan. Rakuunaporkkanat ja haudutettu herkkutatti-sipuliseos ovat herkullinen ja ruokaisa makupari. Kuivahtaneet juustonjämät sopivat hyvin tähän paistokseen. Vegaaniseen versioon käytetään vegaanista tuorejuustoa ja juustoraastetta.
Tatti–porkkanarieskat, 2 hengelle isoon nälkään
2 isoa ohrarieskaa
4 porkkanaa
1 tl kuivattua rakuunaa
1 tl suolaa, 1 rkl kasvimargariinia tai voita
kourallinen kuivattuja herkkutatteja tai muita sieniä
2 sipulia
2 rkl
1 laakerinlehti
mustapippuria, suolaa
1 prk maustamatonta tuorejuustoa
3 dl voimakasta juustoa raastettuna
Valmista ensin täytteet: kuori porkkanat, viipaloi ne vinottain niin, että saat isoja viipaleita. Kypsennä porkkanat vesitilkjasessa kannen alla pehmeiksi. Kaada keitinvesi pois. Mausta porkkanat rakuunalla ja suolalla, anna kiiltoa nokareella margariinia tai voita.
Anna kuivattujen tattien liota puolisen tuntia kylmässä vedessä. Viipaloi kuorittu sipuli, pane sienet liotusvesineen sipulien, margariinin ja laakerinlehden kanssa pannulle. Kypsennä miedolla lämmöllä, kunnes sipulit ovat pehmenneet ja neste on haihtunut. Mausta pippurilla ja suolalla, poimi laakerinlehti pois.
Pane rieskat leivinpaperin päälle uunipelleille. Levitä tuorejuusto rieskoille. Asettele porkkanaviipaleet sen pinnalle, ripottele juustoraaste porkkanaviipaleiden lomaan. Jaa sieni-sipulipaiston rieskoille. Kypsennä uunin keskiosassa 225 asteessa noin 20 minuutin ajan. Rarjoile raikkaan salaatin tai kaaliraasteen kanssa.