Syksy on meidän perheessä synttäreiden aikaa, tuon tuostakin on oivallinen syy leipasta täytekakku. Ilman sitä ei juhla ole todellinen. Kun pimeys kadottaa värit maailmasta, voi ilotella väriloistolla keittiössä.
Prinsessan kakku
Kaksi kakkupohjaa, joista kumpaankin:
4 luomumunaa
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoa
1 dl karkeaa vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
punaista ja keltaista elintarvikeväriä
Kakkupohjat on paras valmistaa edellisenä päivänä, niiden käsittely on silloin helpompaa.Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen, voitele ja jauhota 24 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka, mieluiten alumiininen sen erinomaisten paisto-ominaisuuksien vuoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe kulhossa. Riko munat toiseen kulhoon, vaahdota ne sokerin kanssa tukevaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos siivilän läpi varovasti nostellen munavaahtoon, tipauta halutessasi mukaan punaista tai keltaista elintarvikeväriä. Tein yhden punaisen ja yhden keltaisen pohjan. Leikkaamalla niistä pyöreän, samankokoisen palan keskeltä sain ruudullisen kakun, kun vaihdoin keltaiseen pohjaan punaisen keskustan ja päinvastoin.
Paista kakkupohjaa uunin alaosassa noin puoli tuntia, tarkista pohjan kypsyys kuivalla puutikulla: kypsästä kakusta ei irtoa mitään tikkuun. Kumoa kakkupohja vuuasta parin minuutin tasoittumisen jälkeen ja valmista toinen kakkupohja samalla tavalla.
Vadelmahilloke täytteeksi
200 g vadelmia
100 g sokeria
Kotimaiset vadelmat voit hieroa sokerin kanssa hillokkeeksi tuoreeltaan, mutta ulkomaiset marjat täytyy kuumentaa kaliki-viruksen tuhoamiseksi. Olisi perin ikävää, jos prinsessakemut päättyisivät vatsatautiin! Anna hillokkeen jäähtyä.
Mangomousse täytteeksi:
1,25 dl sokeria ja tilkka vettä
2 valkuaista
300 g mangoa soseutettuna
2 passionhedelmää siivilän läpi puserrettuna
4 dl kuohukermaa
6 liivatelehteä
Tee ensin italialainen marenki: mittaa sokeri pieneen kattilaan, lisää mukaan noin 0,25 dl vettä. Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset kevyeksi vaahdoksi, jätä odottamaan. Keitä vesi ja sokeri 121 asteiseksi sokeriliemeksi, siihen menee muutama minuutti. Kaada kuuma sokeriliemi valkuaisvaahtoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Vispaa marenki kylmäksi.
Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna 1 dl mangososetta ja sekoita pehmenneet liivatelehdet kuumaan soseeseen. Sekoita liivateseos muun soseen joukkoon koko ajan sekoittaen. Vaahdota kerma varsin kovaksi vaahdoksi, sekoita sen joukkoon marenkimassa, puserrettujen passionhedelmien mehu ja mangosose. Sekoita tasaiseksi, älä kuitenkaan piiskaa moussesta ilmavuutta liialla sekoittamisella.
Kuorrutus:
300 g valkoista sokerimassaa ja hieman keltaista väriä tai keltaista mantelimassaa
Kakun kokoaminen:
Siisteimmän lopputuloksen saat käyttämällä kakun kokoista kakkurengasta tai irtopohjavuuan reunusta. Leikkaa kumpikin kakkupohja kahteen osaan vaakatasossa. Voit halutessasi leikata niistä pyörylät keskeltä esim. lautasta mallina käyttäen ja vaihtaa punaisen keskustan keltaiseen ja toisin päin. Pane ensimmäinen pohja vadille kakkureunuksen sisään, levitä sen pinnalle kevyesti hilloketta ja kerros moussea. Toista tämä muiden kerrosten kanssa. Levitä loppu mousse kakun pinnalle tasaisesti.
Jos haluat marmoroidun pinnan, tipauta pari pisaraa keltaista väriä sokerimassaan, puristele sitä huolimattomasti niin, että väri sekoittuu epätasaisesti. Kauli massa kelmun päällä ohueksi pyöreäksi levyksi, jonka mitat ulottuvat kakun reunojen yli reilusti. Siirrä levy esim. kaulimen avulla kakun päälle, tasoita pinta lastalla painellen. Jotta reunasta saa kauniin tasaisen, täytyy levyn olla riittävän iso, omassa kakussani helma jäi aaltoilevaksi. Sokerimassa on haurasta, jos pinta rikkoontuu, niin repeämät voi paikata koristeilla. Pinnalle voi ripotella vielä strösseleitä, koristehelmiä tai kultahippusia niin kuin tässä – eivät ne tosin kultaa ole, mutta näyttävät melkein aidolta.