Punajuurisämpylät sopivat erinomaisesti hampurilaisiin, juuresraaste tekee niistä mehevät. Hampurilaisen välissä on valmiita kasvispihvejä ja lempeää tofutahnaa – sitä voi sipaista myös leivän päälle, kilohinta on kaupan kasvislevitteitä edullisempi. Tahnaa voi maustaa mielensä mukaan.

Punajuurisämpylät

3 punajuurta hienona raasteena

6 dl huoneenlämpöistä vettä

3 rkl rypsiöljyä

2 dl taikinajuurta tai 25 g hiivaa

4 dl täysjyväspelttijauhoja

12-14 dl hiivaleipä tai -vehnäjauhoja

2 tl suolaa

Sekoita taikinakulhossa vesi, taikinajuuri tai hiiva, raaste, öljy  ja spelttijauhot. Lisää 10 dl jauhoja ja vaivaa taikinaa niin, että sitkoa alkaa muodostua. Lisää loput jauhot – jos käytät löysää  taikinajuurta, tarvitset hieman reilummin jauhoja. Lisää suola ja loput jauhot. Taikina saa olla varsin pehmeää. Anna nousta huoneenlämmössä 2-3 tuntia juuren kanssa, tunnin verran hiivan kanssa.

Kumoa noussut taikina jauhotetulle työpöydälle. Vaivaa taikina vielä kerran, lisää tarvittaessa jauhoja pöydälle, jaa taikina 12-16 palaan, riippuen haluamastasi sämpylöiden koosta. Pyörittele palat sämpylöiksi ja pane ne leivinpaperilla päällystetyille uunipelleille nousemaan noin puoleksi tunniksi. Juuren kanssa leivottaessa huoneen lämpötila vaikuttaa taikinan nousemiseen enemmän. Seuraa taikinan ja sämpylöiden nousemista, älä tuijota orjallisesti kelloa.

Voitele nousseet sämpylät etikkapunajuurten liemellä. Kypsennä sämpylöitä 225 asteen lämmössä uunin keskiosassa noin 20 minuutin ajan.

Tofutahna

1 pkt Yakko-tofua (varsin pehmeä tofutyyppi)

0,5 dl rypsyöljyä

3 rkl oluthiivahiutaleita

1 tl savupaprikajauhetta

1 valkosipulinkynsi

0,5 tl suolaa

2 tl kuivattua timjamia

Aja kaikki aineet tasaiseksi tahnaksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittajalla. Jos haluat kiinteämpää tahnaa, lisää 2 rkl kikhernejauhoja.