Eteläisessä Suomessa raparperit rehottavat jo täydessä kasvussa, mutta pohjoisemmassa osassa maata satokausi on parhaimmillaan. Halusin tehdä hieman kevyemmän version juustokakusta, käytin juustona raejuustoa, jota kuohukerma mehevöittää. Ravintoarvon ja rakenteen parantamiseksi lisäsin täytteeseen myös proteiinijauhetta. Mehustin raparperit sokerin kanssa Pierre Hermén ohjeen mukaan, myös piirakkapohja on lainattu hänen ja Soledad Bravin mainiosta kirjasta Pierre Hermé et moi. Pohjasta oli todella onnistunut, aineiden sekoitusjärjestys poikkaa totutusta.
Jos ihmettelet vaniljatankojen huoletonta käyttämistä, niin olen tilannut niitä puolen kilon erissä nettikaupasta, eurolla saa toistakymmentä tankoa. Jos arvostat aitoa vaniljaa, niin tilaa puoli kiloa vaikka jonkun kaverin kanssa kimpassa.
Raparperi-raejuustokakku
Laita täytteen raparperit ensin mehustumaan: 3-4 raparperin vartta ohueksi viipaloituina ja 1,5 dl sokeria kulhoon pariksi tunniksi, sekoita välillä.
Pohja:
125 g pehmeää voita
85 g tomusokeria
1 vaniljatangon siemenet (tai 1 rkl vaniljasokeria)
25 g mantelijauhoa
1 muna
210 g vehnäjauhoja
3 hyppysellistä suolaa
Sekoita voi, vaniljan siemenet ja tomusokeri. Lisää mantelijauhe ja muna, sekoita. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja suola, sekoita niin vähän kuin mahdollista! Mitä enemmän sekoitat, sitä herkemmin pohja kutistuu paistettaessa. Taputtele taikina pyöreäksi levyksi leivinpaperin päällä, pane jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi jähmettymään.
Täyte
sokerin kanssa mehustetut raparperit
2 prk raejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatangon siemenet tai 1 rkl vaniljasokeria
3 munaa
1 dl vaniljanmakuista proteiinijauhetta tai 3 rkl maissitärkkelystä
Pane uuni lämpenemään 170 asteeseen. Puserra raejuusto siivilän läpi sokeroitujen raparperien päälle. Lisää muut aineet ja sekoita.
Kauli taikina niin suureksi levyksi, että se ulottuu irtopohjavuoan (halkaisija 22 cm) yläreunaan asti. Pistele haarukalla pohjaan muutamia reikiä, että se ei ala pullistelemaan täytteen alla. Kaada täyte pohjan päälle, paista uunin alimmalla tasolla reilu tunti. Täyte jähmettyy jäähtyessään. Jäähdytä siis kakku hyvin ennen nauttimista.