J.L. Runeberg taitaa olla nykyisin tunnetumpi leivoksistaan kuin tuotannostaan kansallisrunoilijana. Suomen Taiteilijaseura täytti viime vuonna kunnioitettavat 150 vuotta, seuran ensimmäiseksi kunniajäseneksi nimettiin Runeberg ja seuran vuosijuhlaa on aina vietetty hänen syntymäpäivänään helmikuun viidentenä. Suomalaisen taiteilijapolitiikan kunniaksi leivoin erän torttuja, hieman uudella vivahteella. Keitin viime syksynä mainiota kirpakkaa omenahilloa, joka sopii erinomaisesti manteliaromisten torttujen päälle. Yhtä hyvin voi käyttää perinteistä vadelmahilloakin. Gluteenittomat tortut saat käyttämällä tattarijauhoja.
Omenaiset Runebergin tortut, 8-10 kpl
150 g suolatonta voita
150 g hienoa sokeria
2 luomumunaa
100 g maustamatonta tai vaniljaista tuorejuustoa
2 dl vehnäjauhoja tai 1,5 dl tattarijauhoa
120 g mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
Kostutukseen mantelilikööriä
Pinnalle kiinteää omenahilloa
Sokerikuorrutetta: 2 dl tomusokeria + 1 rkl vettä (+ 1 tl sitruunamehua)
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri, lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon notkistettu tuorejuusto. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, lisää voivaahtoon. Voitele koosta riippuen 8-10 kartion mallista pyöreää vuokaa ja lusikoi taikina niihin, täytä vuoat noin 3/4 tilavuudeltaan. Paista 200 asteessa noin 20 minuutin ajan. Kumoa tortut vuoista hetken jäähdyttyään, kostuta ne heti lämpiminä manteliliköörillä.
Kuorrutusta varten sekoita pienessä muovipussissa tomusokeri ja vesitilkkanen, puristele massa huolella sileäksi, älä lisää liikaa vettä! Leikkaa pussin kulmaan pieni reikä ja pursota jäähtyneiden leivosten pintaan rengas. Täytä hieman jähmettynyt rengas omenahillolla. Nauti tuoreena: leivoksen sisältä pääsee valloilleen ihana mantelinen tuulahdus!