Ruokaihminen ilahtuu varmasti, jos lahjapaperien alta paljastuu mielenkiintoinen keittokirja. Ruoka ja hyvinvointi kulkevat käsi kädessä, itse tehdystä tietää taatusti, mitä raaka-aineita ruokaan sisältyy.

Ella Woodward: Deliciously Ella (suomentanut Jenna Yli-Knuutila, WSOY 2015)

Suosittu blogisti ja malli Ella Woodward on kirjoittanut maailmalla suositun kirjan omasta ruokaremontistaan. Vakava ja vaikeasti hallittava sairaus pakotti hänet kokeilemaan myös totaalista ruokavalion muutosta. Lopputuloksena oli gluteeniton ruokavalio ilman maitotuotteita, lihaa tai lisättyä sokeria.

Keliaakikot löytävät varmasti monia hyviä ohjeita tästä kirjasta. Täysjyväviljat ovat Woodwardin ruokavalion perusta: kvinoa, tattari, täysjyväriisi, kaurahiutaleet, polenta. Pähkinöitä ja pähkinävoita hän ylistää ja käyttää niitä rikastamaan niin smoothieita kuin salaatteja ja aamiaisruokia. Pavut ja linssit ovat keskeisessä osassa proteiinilähteinä, vaikka niitä ei monessa lämpimässä ruoassa käytetäkään. Soijatuotteisiin kirjoittaja suhtautuu kielteisesti, koska epäilee niiden olevan peräisin geenimuunnellusta soijasta. Ateriaehdotusten proteiinimäärät jäävät usein varsin pieniksi, itse täydentäisin niitä nimenomaan tofulla ja muilla helppokäyttöisillä soijatuotteilla. Ajatus pähkinävoin syömisestä suoraan purkista ei houkuttele.

Opus on tervetullut muistutus prosessoidun ruoan ravinneköyhyydestä. Ohjeita voi käyttää joustavasti oman arkiruokansa ideapankkina, vaikka ei haluaisikaan näin totaalista muutosta tehdä. Ohjeissa käytetään makeutukseen mejdool-taateleita, jotka voi hyvin korvata tavallisilla ruokakaupasta löytyvillä.

Tässä näytteeksi näppärän oloinen pastaohje, jonka voi valmistaa gluteenittomasta tai vehnäpastasta. Itse lisäisin mukaan valkosipulia ja yrttejä.

Kymmenen minuutin tomaattipasta, neljä annosta

Tämä pasta sopii mainiosti sellaisiin päiviin, kun laiskottaa ja jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, koska tuoretuotteista siihen tarvitaan vain tomaatteja. Se on myös lämmittävä ja ravitseva ateria – täydellistä lohturuokaa! Se vaatii vain vähän pilkkomista, mikä on aina plussaa. Syön sitä usein ollessani yksin kotona illalla.

600 g pastaa (itse käytän täysjyväriisipastaa)

500 g kirsikkatomaatteja

2 tölkkiä kuorittuja tomaatteja, á 400 g

4 rkl tomaattipyreetä

6 rkl omenasiiderietikkaa

2 rkl tamari-soijaa

2 tölkkiä mustapapuja, á 400 g

(1 pussillinen pinaattia)

Oliiviöljyä

Suolaa ja pippuria

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Tee pastan kypsyessä kastike. Laita lohkot, kuoritut tomaatit, tomaattipyree, omenasiiderietikka ja tamari-soija sekä ripaus suolaa ja pippuria isoon kattilaan. Hauduta 5 minuuttia.

Valuta mustapapujen liemi pois ja huuhtele pavut. Sekoita pavut ja halutessasi pinaatti kastikkeeseen.

Kun pasta on kypsää ja valutettu siivilässä, sekoita kastike ja pasta kattilassa ja valuta päälle oliiviöljyä.

Vinkki: tähän pastaan voit lisätä mitä tahansa jääkaapistasi löytyviä kasviksia – vaikkapa porkkanaraastetta, kesäkurpitsaviipaleita ja paistettuja sieniä. Siten voit hyödyntää vihanneslokerossa pyörivät raaka-aineet.”

Woodward kertoo ennen sairastumistaan olleensa todellinen sokerihiiri. Mieltymys makeaan ei kadonnut, mutta lisäaineita pursuilevien makeisten sijaan makeat herkut syntyvät ravintorikkaista raaka-aineista, kuten nämä bataattibrowniet:

Bataattibrowniet, 10-12 palaa

Tämä resepti on ollut koko ajan bligini luetuin postaus. Sillä on ollut yli kaksi kertaa enemmän lukukertoja kuin toiseksi suosituimmalla reseptillä, j tuhnnet lukijat ovat postanneet kuvia omista bataattibrownieistaan Instagramiin. Browniet ovat suosittuja aivan syystä – ne maistuvat hurmaavilta. Juureksia ei juurikaan käytetä leivonnaisissa, mutta tässä ne toimivat: bataatit ovat jo itsessään makeita ja ne tekevät brownieista siirappisen tahmaisia.

1 bataatti

14 medjool-taatelia kivet poistettuina

80 g mantelijauhetta

100 g tattari- tai täysjyväriisijauhoa

4 rkl raakakaakaojauhetta

3 rkl vaahterasiirappia

ripaus suolaa

Laita uuni kuumenenmaan 180 asteeseen.

Kuori bataatti ja leikkaa se reiluiksi palasiksi. Höyrytä paloja höyrytyskattilassa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat todella pehmeitä ja alkavat lähes hajota.

Soseuta bataattipalat ja taatelit tasaiseksi ja täyteläiseksi monitoimikoneessa.

Laita loput ainekset kulhoon ja sekoita joukkoon bataatti-taateliseos.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Paista brownieita 20-30 minuuttia, kunnes siihen työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Ota brownie uunista ja anna sen jäähtyä noin 10 minuuttia ennen syömistä. Tämä on tärkeää, jotta brownie ehtii jähmettyä.

Vinkki: Ellei sinull ole raakakaakaojauhetta, korvaa se tavllisella kaakaojauheella. Käytä sitä vähintään kaksinkertainen määrä, koska se on miedomman makuista.”