Kirsikkahillolla ja kermavaahdolla täytetty laskiaisherkku

Ruotsalainen Baka-lehti omistaa vuoden ensimmäisessä numerossaan paljon tilaa ruotsalaisten lempiherkulle, laskiaispullalle. Paitsi meille tuttuja kermalla ja mantelimassalla täytettyjä laskiaispullia (ruotsiksi semla, mikä suomenruotsissa tarkoittaa sämpylää) on herkkuleivonnaista päivitetty uuteen kuosiin. Pullia valmistetaan toffee-, lakritsi- ja tryffelitäytteellä, samaan makumaailmaan on säädetty kääretorttua ja whoopie-leivoksia, kuppikakkuja ja pannacottaa.

Ruotsalaiseen laskiaispullaan kuuluu ehdottomasti mantelimassa ja tukeva truuttaus kermavaahtoa, pullataikina maustetaan  kardemummalla. Pulla nautitaan  syvältä lautaselta, jolle kaadetaan kuumaa maitoa, jonka mausteeksi voi ripauttaa kanelia. Annos pistellään lusikalla suuhun.

Mausteiden matkassa-kirja (Multikustannus, 2009) kertoo, miksi Skandinavian perukoilla on keksitty lisätä vehnäseen kardemummaa. Tuo 2-4 metrinen putkilokasvi on kotoisin Intiasta, kauppatavara on nykyisin useimmiten kotoisin Guatemalasta. Maailman suurimpia kardemumman käyttäjiä ovat arabimaat ja Intia. Intiasta kardemumman toivat Pohjolaan viikingit jo 1000-luvulla. Suomeen tuo mauste kulkeutui Ruotsin hovin kautta 1500-luvun puolivälissä, kun Juhana Herttua ja Katarina Jagellonica asuivat Turun linnassa. Kiitokset näistä kulttuurivaikutteista Turkuun ja Ruotsiin!

Tämä sunnuntai ja ensi tiistai ovat vuoden viralliset laskiaispulla-päivät. Tässä Baka-lehden mini-laskiaispullien ohje. Toki taikinasta voi leipoa isompiakin pullia, niiden paistoaika on hieman pidempi. Paistoin pullat normaalin kokoisiksi, täytin ne kermavaahdolla ja kirsikkahillolla – sitä tuli taannoin keitettyä isompi satsi. Jos sinulla on kiire, niin voit jättää esitaikina-vaiheen pois: käytä kädenlämpöistä maitoa, johon liuotat hiivan, sitten sekoitat mukaan sokerin, suolan, munan ja kardemumman, lopuksi taikina alustetaan huolella. Anna valmiin takinan kohota tunnin verran, leivo pulliksi ja kohota pullat vielä kertaalleen liinan alla 20 minuuttia.

Esitaikina

325 g (3 1/4 dl) kylmää maitoa

450 g (7 1/2 dl) vehnäjauhoja

50 g hiivaa

Sekoita aineet keskenään ja anna taikinan nousta 3 tuntia.

Taikina

esitaikina

85 g voita

85 g (1dl) raakasokeria

10 g (1/2 rkl) merisuolaa

1 muna

7 g (1/2rkl) vaniljasokeria

1/2 tl vastajauhettua kardemummaa

250-300 g (4-5 dl) vehnäjauhoja

Sekoita ainekset keskenään, vaivaa taikinaa koneella 10 minuuttia tai käsin 15 minuuttia. Jaa taikina kahteen osaan ja jaa kumpikin puolisko 20 osaan (tai 10:een, jos teet suurempia pullia). Pyörittele palat sileäksi puoliksi, pane ne leivinpaperilla vuoratulle pellille ja anna niiden nousta kooltaan kaksinkertaisiksi, noin tunnin ajan. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Paista pullia 7-8 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. (Isot pullat voit paistaa 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.)

Leikkaa jäähtyneistä pullista irti pullan yläosa lakiksi. Vaahdota täytteeksi 3 dl kuohukermaa, mausta se 1 rkl sokerilla tai vaniljasokerilla. Täytä pulmien alaosat mantelimassalla tai hillolla, tai vaikka molemmilla. Pursota tai lusikoi täytteen päälle kermavaahtoa, aseta lakki päälle ja tupsauta teesiivilän avulla tomusokeria pulmien päälle. Nauti kuuman maidon kanssa syvältä lautaselta tai kahvin kanssa sellaisenaan.