Talven pimeä selkä on taittunut, kuljemme kohti valoa ja kevättä! Illalla pakkasta oli 25 astetta täällä Paltamon perukoilla, mutta päivällä se laski 15 asteeseen – talvi ei hetkessä vielä hellitä. Aivan täydellinen päivä uuniruoille!
Viikonlopun lukemiseksi olin varannut Sanna Auteren ja Sanna Peurakosken kirjan Vegesato! Maailman parhaat maut satokauden kasviksista (Into Kustannus 2019). Kirjan perusajatus on yksinkertainen: ruokaa kannattaa tehdä niistä raaka-aineista, joiden sesonki kulloinkin on menossa. Raaka-aineet ovat silloin parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Tekijät kannustavat hyödyntämään myös luonnon antimia, liki puolet vuodesta on mahdollista kerätä villivihanneksia, marjoja ja sieniä luonnosta.
Kirjan kaikki ohjeet ovat vegaanisia, mutta sopivat kaikille. Ohjeiden myötä matkustetaan maailman eri kolkkiin, lainaillaan ruokakulttuurin helmiä monesta keittiöstä. Mukana ovat etiopilaiset injera-letut, perulainen perunasosekakku, korealainen kimchi, kreikkalainen spanakopota, jamaikalainen inkiväärijuoma ja monta muuta houkuttelevaa ohjetta, joihin täytyy palata myöhemmin. Kesän kohokohta ovat tietenkin oman maan uudet perunat!
Maistiaiseksi kirjasta lainaan tähän intialaisten laddu-makeisten ohjeet – jos olet heikkona piparitaikinaan, niin nämä ovat juuri sinulle!
”Kikhernemakeinen eli laddu, noin 40 kpl
275 g kasvimargariinia (esim sininen Keiju)
5 dl kikhernejauhoja
1 tl kardemummaa
1 ripaus vaniljajauhetta
2,5 dl tomusokeria
ripaus suolaa
Sulata margariini kattilassa. Lisää kikhernejuhot ja paahda niitä rasvassa jatkuvasti sekoitellen 15 minuuttia. Jauhoihin saa tulla hieman väriä, mutta älä polta niitä.
Ota kattila pois liedeltä. Lisää mausteet ja tomusokeri ja sekoita tasaiseksi massaksi. Tarkista maku.
Pyörittele massasta pieniä palloja ja laita ne jääkappiin jähmettymään yön yli. Koristele pallerot tomusokerilla ennen tarjoilua.”
Valitettavasti en ehtinyt tutustua Vegesato-kirjan ohjeisiin ennen viikonlopun ruokaostoksia, vaikka luintevasti sesonkituotteita kertyi ostoskoriin. Lauantain lounasta varten kypsyivät uunissa tyrnäväläiset rosamunda-perunat sulassa sovussa sipulien ja myskikurpitsan kanssa. Perunat, sipulit, talvikurpitsat, kaalit ja juurekset ovat parasta sesonkiruokaa koko kevättalven, uutta satokautta odotellessa. Salaatin pääroolia esittää aurinkoinen appelsiini, joka on nyt parhaimmillaan ja edullista.
Uunilohkot, 6 hengelle
1 kg perunoita, esim rosamundaa
1 myskikurpitsa
6 sipulia
1/2 dl rypsiöljyä
1 tl paprikajauhetta
1 tl jeeraa
1 tl mustapippurirouhetta
2 tl sokeria
2 tl suolaa
Harjaa perunat huolella puhtaiksi, leikkaa neljään osaan lohkoiksi.
Leikkaa kurpitsa halki, poista siemenet ja kuori. Paloittele kurpsitsa suurin piirtein samansuuruisiksi paloiksi kuin perunat. Kuori ja puolita sipulit.
Kaada öljy ison uunivuoan pohjalle ja sekoita siihen mausteet. Lisää perunat, kurpitsat ja sipulit. Sekoittele niin, että pinnoille tarttuu mausteöljyä.
Kypsennä uunin keskiosassa 225 asteessa noin tunnin verran. Tarjoa vaikkapa kasvispihvien kanssa.
Appelsiinisalaatti
1 pieni keräsalaatti suikaloituna
4 appelsiinia
3 rkl manteleita rouhittuna
1 tl juoksevaa hunajaa
2 tl oliiviöljyä
2 tl omenaviimietikkaa
pari ripausta kanelia
Kuori appelniit veitsellä niin, että niihin ei jää lainkaan valkoista pintaan. Levitä suikaloitu salaatti laakealle vadille. Leikkaa appelsiinit viipaleiksi ja asettele salaatin päälle. Valuta päälle hunaja, öljy ja etikka. Rikottele mantelirouhe pinnalle, ripauta päälle hieman kanelia.