Helmikuu on meillä kakkukuu, perhejuhlien aikaa! Eikä kunnon juhlia synny ilman täytekakkua. Juuri näitä kakkuja varten olen vaalinut pakastimessa viime kesän kauneimpia vadelmia, jotka pääsivät loistakaan pääosassa tässä show’ssa.
Kakkupohja on hyvä valmistaa edellisenä päivä, niin se on helpompi halkaista levyiksi. Kakkupohja saa vaikka jäätyä kuvun alla parvekkeella, kohmeinen pohja leikkaantuu siististi.
Kakkupohja
3 isoa, huoneenlämpöistä luomumunaa
1,5 hienoa sokeria
3/4 perunajauhoja
3/4 vehnäjauhoja
1 vaniljatangon siemenet tai 2 tl vaniljasokeria
Voitele halkaisijaltaan 20 cm kakkuvuoka voilla, leikkaa vuoan pohjalle pohjan kokoinen pala leivinpaperia varmistamaan kakun irtoaminen vuoasta. Pane uuninlämpenemään 180 asteeseen. Sekoita jauhot ja vaniljatangon siemenet huolella keskenään.
Vispaa munat ja sokeri tukevaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot munavaahtoon, sekoita mahdollisimman varovasti lastalla nostellen. Kaada taikina vuokaan, kypsennä ritilän päällä uunin alimmalla tasolla 30-40 minuutin ajan. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla: kypsästä kakusta ei irtoa mitään tikkuun.
Kakun kokoaminen:
Valmistele kakun komponentit:
Valkosuklaamousse
2 dl kuohukermaa
200 g valkosuklaata
Kuumenna kerma, paloittele suklaa sen joukkoon ja sekoita kunnes suklaa on sulanut. Anna seoksen jäähtyä kylmäksi, vaahdota sähkövispilällä.
Kermavaahto
3 dl kermaa
1 vaniljatangon siemenet tai 2 t vaniljasokeria
Vaahdota kerma kovahkoksi vaahdoksi, mausta vaniljalla.
Kakun täytteeksi 3 dl kotimaisia vadelmia ja 1 dl sokeria kevyesti survottuna.
Kostutukseen 1/2 dl appelsiinimehua, pinnalle 1/4 litra kotimaisia vadelmia
Halkaise kakkupohja kolmeksi levyksi, joista alin saa olla hieman muita paksumpi. Aseta alin levyistä tarjoiluvadille, kostuta se puolella mehusta. Lusikoi levyn päälle ensin puolet vadelmasurvoksesta, sen päälle puolet valkosuklaavaahdosta. Aseta seuraava kakkulevy vaahdon päälle, paina kevyesti paikalleen ja levitä täytteet kuten edelliselle levylle. Lopuksi aseta kolmas levy paikoilleen. Levitä kermavaahtoa reilu kerros kakun reunoille, tasota lastalla. Pursota isolla tyllalla ruusukkeet kakun ylimmän levyn reunaa kirtämään, kermarengas auttaa vadelmia pysymään paikoillaan. Asettele vadelmat kakun pinnalle, kermarenkaan sisälle.
Kakku saa kernaasti asettua yön yli jääkaapissa!