Hrr, näillä pakkasilla jo ajatus kuumasta borssikeitosta lämmittää, se on todellista pakkaspäivien ruokaa. Borssia syntyy tällä ohjeella viitisen litraa, puolikkaasta annoksestakin riittää keittoa viidelle tai kuudelle. Borssi vain paranee lämmitettäessä eikä tykkää huonoa pakastamisesta. Pitkään haudutettavia ruokia kannattaa tehdä kerralla enemmän, jos on mahdollisuus niitä pakastaa. Tämä keitto on oiva esimerkki siitä, miten uusia ravitsemussuosituksia voi käytännössä noudattaa. Smetanan sijaan voi keiton pinnalle ripotella siemeniä tai pähkinöitä.
0,5 dl oliiviöljyä
noin 2 l vettä + 3 tl suolaa tai kasvislientä
1/4 valkokaali
5 valkosipulinkynttä
2 isoa porkkanaa
5 punajuurta
1/2 juuriselleri
1 palsternakka
1 purjo
1 prk haudutettua punakaalia
2 suolakurkkua ja tilkka niiden lientä
1,5 dl punaisia linssejä
2 laakerinlehteä
2 rkl tomaattipyreetä
10 mustapippuria
suolaa
Suikaloi kaali, kuori ja paloittele juurekset pieniksi kuutioiksi, Halkaise purjo, puhdista hyvin mullat pois sen sisuksista, suikaloi puolikkaat. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet. Kuutioi suolakurkut pieniksi kuutioiksi.
Lorauta öljy vähintään 5 litran vetoiseen kattilaan, kuullottele suikaloitua kaalia ja valkosipulia siinä viitisen minuuttia sekoitellen. Lisää sen jälkeen laakerinlehdet, pippurit, punakaali liemineen sekä kuuma liemi tai vesi ja suola, sen jälkeen juurekset. Anna hautua hiljalleen kiehuen kannen alla noi 40 minuutin ajan. Tarkista suola.
Lisää huuhdellut linssit, purjosuikaleet, tomaattipyre ja suolakurkkukuutiot, kypsennä vielä puolisen tuntia. Jos keitto on kovin sakeaa, lisää vettä.
Tarjoa höyryävän kuumana smetanan tai pähkinöiden sekä tuoreen maalaisleivän kanssa.