Syyskoleassa säässä voi mökillä hyvillä mielin omistautua keittiöpuuhille. Kasvimaalta löytyi vielä muutamia herneenpalkoja, härkäpapuja, pikkuruisia sipuleita ja persiljaa. Kohta yöpakkaset pakottavat kasvimaan talvilepoon, täytyy jäädä odottamaan kevään ihmettä, kun ensimmäisinä nostavat versonsa pintaan pillisipulit ja raparperit. Miehet kävivät heittämässä vielä verkot veteen viikonlopuksi, ensimmäisellä kokemisella verkkoon jäänyt ainokainen ahven sai jatkaa eloaan järvessä. Täytyi turvautua kaupan kalatiskin antimiin, jääkaapista löytyi hätävaraksi lohta.
Aterian valmistelut aloitin jälkiruuasta, se voi odottaa jääkaapissa useamman tunninkin. Perunalohkot joutavat uuniin noin tuntia ennen h-hetkeä, samoin pyreen voi tehdä etukäteen ja kuumentaa uudelleen ennen tarjoilua. Kala täytyy paistaa aivan viime hetkellä, ruokailijat voi istuttaa odottamaan vaikka rapsakan kaalisalaatin äärelle.
Kaali-porkkanasalaatti
Lohko valkokaalia suikaloidaan juustohöylällä isoon kulhoon, mukaan lisätään kuorimaveitsellä ohuiksi suikaleiksi viisteltyinä kaksi porkkanaa, neljännes kurkku ja yksi omena ohuina tikkuina. Kostukkeeksi lorautetaan reilu tujaus oliiviöljyä, puolikkaan sitruunan mehu, ruokalusikallinen juoksevaa hunajaa, silputtua tuoretta basilikaa ja ripaus suolaa, hieman mustapippuria. Sekoitetaan ja nostetaan tarjolle.
Lohkoperunoita ja pikkusipuleita
Pese kilon verran jauhoisia perunoita huolella, lohko perunat neljään osaan. Kaada uunivuokaan puolisen desiä kasviöljyä, 2 tl suolaa, 1 tl mustapippuria, 3 murskattua valkosipulinkynttä, sekoita ja lisää mukaan huuhdotut, kuivatut perunalohkot. Lisää mukaan noin 200 g kuorittuja pikkusipuleita. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa tunnin verran, sekoittele välillä.
Kukkakaali-kurpitsapyree
Keskikokoinen kukkakaali
Puolikas myskikurpitsa
50 g voita
Suolaa, valkopippuria, ripaus kanelia
Keitä lohkottu kukkakaali ja kuorittu, isoiksi paloiksi paloiteltu kurpitsa höyryssä pehmeiksi. Soseuta kasvikset kattilassa yhdessä voin kanssa, kuumenna ja mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella kanelia. Myskikurpitsan englanninkielinen nimi butternut kuvaa hyvin sen täyteläistä, pähkinäistä aromia. Tässä käytetty kurpitsa oli oman kasvimaan satoa. Viileän alkukesän vuoksi neljästä taimesta kehittyi vain kaksi kurpitsaa! Sitäkin juhlallisempaa oli kurpitsaa valmistaa ruuaksi.
Paistettua lohta ja viherlisäke neljälle
Neljä lohimedaljonkia, 150-200 g kukin
Suolaa, mustapippuria
Paistamiseen voita
Lohen pinnalle tehdään viherlisäke: kiehauta muutama herneenpalko puolitettuna, desin verran keitettyjä tuoreita härkäpapuja, 1 rkl raastettua piparjuurta, pari ruokalusikallista persiljasilppua ja 30 g voita pienessä kattilassa nopeasti, mausta ripauksella suolaa.
Mausta lohimedaljongit suolalla ja pippurilla, paista pannulla kaksi kerrallaan voissa, vain juuri ja juuri kypsäksi. Annostele lautasille pyreetä, lohkoperunoita ja lisää lohi suoraan pannulta annokseen, pinnalle viherlisäke, kiidätä annokset pöytään!
Valkosuklaamousse
200 g valkosuklaata
2 munaa
0,5 dl sokeria
3/4 dl passiolikööriä tai appelsiinituoremehua
Erottele kanamunista valkuaiset ja keltuaiset. Pane keltuaiset liköörin tai mehun kanssa teräskulhoon, laita kulho vesihauteeseen kattilaan, jossa on kiehuvaa vettä. Vatkaa keltuaisseosta voimakkaasti, kunnes se on tukevaa vaahtoa, nosta pois vesihauteesta. Seos ei saa kuumentua liikaa, etteivät keltuaiset leikkaannu. Vaahdota toisessa kulhossa valkuaiset ja sokeri tukevaksi vaahdoksi. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita suklaa keltuaisvaahtoon, nostele sen jälkeen valkuaisvaahto varovasti joukkoon, tarkoitus on säilyttää vaahdon ilmavuus. Pane mousee jääkaappiin jähmettymäänvähintään pariksi tunniksi.
Hedelmäsalaatti tuoreista hedelmistä
1 ananas
2 banaania
2 passionhedelmää
1 omena
1 dl appelsiinituoremehua, 2 rkl sokeria
Kuori ananas, leikkaa se lohkoiksi ja poista puiseva keskiosa, paloittele suupalan kokoisiksi paloiksi ja laita palaset kulhoon. Paloittele banaanit ja lohkottu omena, josta on siemenkota poistettu, lisää kulhoon. Halkaise passionhedelmät ja lusikoi hedelmäliha salaatin joukkoon, kaada mukaan appelsiinimehu, makeuta sokerilla. Sekoita ja anna maustua viileässä pari tuntia.
Annostele laseihin hedelmäsalaattia, päälle reilu lusikallinen valkosuklaavaahtoa.