Silakkamarkkinat Helsingin kauppatorilla pääsivät livahtamaan ohi, mutta syyssilakat ovat erinomaisia marraskuussa Oulussakin. Halvasta peruselintarvikkeesta on jalostunut herrojen herkku, jonka kilohinnat ovat moninkertaiset raaka-aineeseen verrattuna.
Perinteisesti silakoita on säilötty talven varalle suolaamalla ja maustekalana perunan kanssa syötäväksi, Ruotsin puolella pahamainesena hapansilakkana. Nopea vaihtoehto on marinoida silakkafileet muutaman tunnin ajan etikkaliemessä ja pistää ne sen jälkeen maustumaan mausteliemeen. Tilli, sipuli ja sinappi ovat ne perinteiset silakan seuralaiset, erilaisilla pippureilla, chilillä, valkosipulilla, piparjuurella ja inkiväärillä voi terästää makumaailmaa. Silakoiden kumppaniksi pöytään ei tarvita kuin höyryävä kattilallinen keitettyjä perunoita tai hyvää saaristolaisleipää.
Silakoiden etikkamarinadi
750 g silakkafileitä
1,5 dl väkiviinaetikkaa
1,5 dl vettä
1 rkl suolaa
Huuhtele silakkafileet kylmällä vedellä. Sekoita liemen aineet kulhossa, lisää fileet kulhoon. Painele silakoita nesteen alle, happo saa silakan valkuaisaineet koaguloitumaan, mikä näkyy niiden lihan vaalenemisena. Pistä kulho jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi. Kaada marinoituneet fileet lävikköön ja nylje fileistä nahka pois – sitkeä nahka on ikävän tuntuista syödessä. Marinoidut, kauniit fileet ovat nyt valmiit pistettäväksi maustekastikkeeseen pariksi päiväksi.
Valkosipulisilakat
n. 350 g etikassa marinoituja, nyljettyjä silakkafileitä
1 dl vettä
1/2 rkl suolaa
3-5 rkl sokeria
1 etikkaa
1 porkkana kuorittuna ja paloiteltuna
1 rkl rosépippureita
6 valkosipulinkynttä viipaleina
1 laakerinlehti
Sekoita liemen ainekset keskenään. Lado silakkafileet, porkkanaviipaleet, valkosipulit ja mausteet kerroksittain puhtaaseen lasipurkkiin. Kaada liemi päälle ja anna maustua jääkaapissa 2-3 päivää, silakat säilyvät hyvinä noin viikon verran.
Sinappisilakat
n. 350 g etikassa marinoituja, nyljettyjä silakkafileitä
1 dl hyvää sinappia
¾ dl majoneesia tai öljyä
½ dl kylmää vettä
½ dl sokeria
2 tl suolaa
(tuoretta tillisilppua)
Sekoita kastikkeen aineet. Lado silakkafileitä ja maustekastiketta kerroksittain puhtaaseen lasipurkkiin, ripottele halutessasi kerrosten väliin tuoretta tillisilppua. Anna maustua jääkaapissa 2-3 päivää, silakat säilyvät hyvinä noin viikon verran.
Helppo saaristolaisleipä
5 dl piimää
50 g tuoretta hiivaa
2 dl ruisjauhoja
1,5 dl leipä- tai mämmimaltaita
noin 5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl tummaa siirappia
0,5 rkl suolaa
(2 tl kuminaa tai fenkolia)
Ota piimä huoneenlämpöön lämpenemään pari tuntia ennen leipomista. Liuota hiiva siihen, sekoita loput ainekset mukaan tasaiseksi taikinaksi. Taikina on löysää eikä sitä tarvitse tämän enempää vaivata. Jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön 1,5-2 tunniksi. Pane uuni ajoissa lämpenemään 175 asteeseen. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan, pane vuoka ritilän päälle uunin alimmalle tasolle. Kypsennä reilu tunti, peitä pinta tarvittaessa leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan vasta parin päivän päästä, maku ja rakenne kehittyvät levossa.