Kevättalvi on kiehtovaa aikaa, talven ja kevään kamppailua vuodenajan herruudesta. Samaan aikaan kun ikkunalaudalla ensimmäiset taimet ovat työntäneet sirkkalehtensä kohti kasvavaa valoa, kiristää talvi otetaan ulkona. Oulun korkeudella viime päivät lunta on tullut pyryttämällä ja tuuli on saanut pakkasen tuntumaan todella kipakalta. Aivan loistava sää talvisten, täyteläisten uuniruokien valmistukseen!

Inspiroiduin puhtaasti kotimaisten raaka-aineiden äärelle saatuani käsiin Suomi-palkinnolla vuonna 2012 palkitun Sami Tallbergin uutuskirjan Makuparit (Kustannusyhtiö readme.fi 2017, valokuvat Tommi Anttonen, Jouko Lehmuskallio, Jari Peltomäki, Anita Raunio ja Jani Seppänen). Tallberg näyttää käytännön esimerkein, mitä makuhermoja hiveleviä yhdistelmiä kotimaisista, pääosin hyvin edullisista raaka-aineista saa aikaan. Valmiiksi mietittyjen ateriakokonaisuuksien lisäksi kirjassa on varsin kattava taulukko keskeisistä raaka-aineista ja niiden kanssa yhteensopivista makupareista: mustikka & kaura, herkkutatti & purjo, kaali & siirappi päätyivät tälle aterialle. Tämä on loistava lahjakirja kokeilevalle kokille ja luonnonkasvien kerääjälle.

Villiyrttimiehenä tunnetun keittiömestarin kirjassa on tietenkin mukana paljon vinkkejä luonnonkasvien käyttämiseksi, nyt ateriaan pääsivät mukaan loistamaan talven varalle pakastetut paltamolaiset mustikat ja kuivatut herkkutatit.

Työjärjestys: Pane ensin kaali kypsymään uuniin, sen hautuessa ehdit valmistamaan muut ruoat. Kaalin valmistuttua saat mustikkapiirakan valmiiksi lämpimään uuniin ja se on valmista rauhassa nautiskellun pääruoan jälkeen.

Haudutettua kaalia ja purjoa, tattipihvejä ja rosamunda-muusia neljälle

Haudutettu kaali

1 noin kilon painoinen kaalinpää

1/2 dl rypsiöljyä, 2 rkl soijakastiketta

3 rkl tummaa siirappia

Tämän helpompaa ei kaalin valmistaminen ruoaksi voi enää olla! Sekoita öljy, soijakastike ja siirappi kastikkeeksi. Leikkaa kaali neljäksi lohkoksi. Pane kaalinlohkot uunivuokaan, sivele kastikkeella, lisää vuoan pohjalle pari ruokalusikallista vettä ja pane kansi vuoan päälle. Kypsennä 175 asteessa 1,5-2 tuntia. Valele kaalia vuokaan kertyneellä liemellä ennen tarjoilua.

Haudutettu purjo

1 purjo

3 rkl rypsiöljyä tai voita

1 tl suolaa, hieman mustapippuria myllystä

Puhdista purjo huolella ja leikkaa 0,5 cm viipaleiksi. Kuumenna rasva kattilassa, freesia purjoviipaleita siinä välillä sekoitellen pari minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla, pane kansi päälle ja jätä miedolle lämmölle hautumaan 20 minuutin ajaksi.

Rosamunda-muusi

kilon verran rosamunda-perunoita

2 dl maitoa

50 g voita tai margariinia

1 tl suolaa

Kuori perunat ja puolita ne. Keitä pehmeiksi kannen alla vähässä vedessä. Kaada kypsistä perunoista keitinvesi pois. Muussaa perunat survimella. Kuumenna maito ja sekoita se suolan, voin tai margariinin kanssa perunasoseen joukkoon.

Herkkutattipihvit

2 dl kuivattuja herkkutatteja karkeaksi murskattuna

1 sipuli silputtuna

2 dl kylmää perunasosetta

2 munaa

1 dl kevytkermaa

0,5 dl rypsiöljyä

0,5 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

mustapippuria maun mukaan

Sekoita kaikki aineet taikinaksi. Paista pannulla pihveiksi, hyvälaatuisella pinnoitetulla pannulla se onnistuu ilman lisättyä rasvaa – myös vähemmän paistokäryä keittiössä!

Mustikkapiiras

1 pkt valmista murotaikinaa tai:

3 dl vehnäjauhoja +0,5 dl sokeria + 100 g voita nypitään murumaiseksi seokseksi. Joukkoon sekoitetaan 0,5 dl kylmää vettä. Taikinan annetaan levätä puolisen tuntia jääkaapissa ennen kaulimista

1 litra mustikoita

100 g kaurakeksejä

Kauli murotaikina niin suureksi levyksi, että se ulottuu piirasvuoan reunoille. Pane kaurakeksit muovipussiin ja hiero kaulimella muruiksi. Levitä murut mustikoiden päälle. Pane piirasvuoka ritilän päälle uunin alimmalle tasolle ja kypsennä 175 asteessa noin 50 minuutin ajan. Tarjoile hieman pehmenneen vaniljajäätelön kera.