Blogin 2018 kotimaisen keittokirjavuoden avaa komeasti Kari Aihisen parhaat reseptit – Kape 24 h (valokuvat Sami Repo, tekstit Kirsikka Simberg, Tammi 2017). Kirjan kuvaus huippukokin elämästä lähentelee työläisrealismia, sliipattujen kuvien sijaan Aihinen nähdään milloin mopin varressa tai hiki päässä ravintolan keittiössä, milloin mökkipihassa ansaittua vapaa-aikaa viettämässä.

Kirjan ulkoasu on komea, siksi pienet kustannustoimittajan huolimattomuudesta kielivät mokat harmittavat: vegaanille sopivaksi suositellaan kananmunia sisältävää, sinänsä oivallista Passion-mangobritatorttua; toisaalla raaka-aineluettelon ja työohjeen ainekset poikkeavat toisistaan. Mutta pistetään nämä pienet kauneusvirheet inhimillisyyden piikkiin, kokonaisuus on kertakaikkiaan hieno!

Kari Aihisen kokkiuran tärkeimmät ravintolat taitavat olla  huippuravintola Savoy ja rouheampi Roster. Kape antaa kiitosta niille vanhemmille kollegoille, jotka kannustivat hieman sattumalta kokin uralle ajautunutta lahjakkuutta. Ei tullut ammattijääkiekkoilijaa, mutta tuhansien ruokafriikkien onneksi miehestä tuli huippukokki. Ja nyt saamme kokeilla monia Kapen reseptejä kotikeittiössä!

Kirjan reseptiikka on kiehtova, uskon tämän kirjan kuuluvan pysyviin innoittajiin aina kun haluaa ilahduttaa itseään ja läheisiään jollain uudella makukombolla: savustettua selleriä, lipstikkaa ja unikonsiemeniä; mureaksi haudutettua karitsaa, mausteista munakoisoa, minttulabneh ja harissaa; paistettua siikaa, korvasienimuhennosta ja nokkosella maustettua punajuurta; lakritsapannacottaa, tyrni-porkkanasorbettia ja jugurttivaahtoa. Erityisesti pidän asenteesta, että kaikkea hyvää voi yhdistellä ilman ahdistavia sääntöjä siitä, mitä pitää tai ei missään tapauksessa saa samalle lautaselle panna.

Ensimmäinen maistiainen tästä kirjasta on Rosterin pomminvarmaksi henkilökuntaruoaksi mainittu sushiboxi. Rakastan sushia, mutta perjantai-iltana en jaksa ruveta sitä näpräämään. Tässä boxissa on kaikki sushin elementit, mutta toteutus on helppo ja nopea! Ohje on helppo puolittaa tai tuplata, riippuen ruokailijoiden ja sushin himon määrästä. Sushiriisin voi korvata puuroriisillä, hyvää tulee! Tein puolikkaan annoksen kahdelle ja asettelin sen suoraan lautasille.

”Sushibox, 4 annosta

Sushiriisi:

4 dl sushiriisiä

4,8 dl vettä

2 tl suolaa

1,1 dl riisiviinietikkaa

2 rkl sokeria

 

1 kurkku

400 g lohta

4 kevätsipulia

2 avokadoa

2 arkkia nori-levää

2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

garia eli pikkelöityä inkivääriä

wasabitahnaa

soijakastiketta

Huuhtele riisi juoksevan veden alla 10 kertaa. Liota sen jälkeen riisiä kylmässä vedessä noin tunnin ajan.

Kiehauta vesi kattilassa, lisää (valutettu) riisi ja pyöräytä sitä. Peitä riisi kelmulla ja kattila kannella. Hauduta 12 minuuttia alhaisella lämmöllä. Ota kattila liedeltä ja anna riisin tekeytyä kannen alla 15 minuuttia.

Tuuleta riisit isossa vuoassa tai laakeassa astiassa pöyhimällä niitä muovisella tai puisella lastalla. Liuota suola ja sokeri riisiviinietikkaan.

Mausta riisi etikka-suola-sokeriliemellä. Säilytä huoneenlämmössä kostean liinan alla.

Viipaloi kurkku, lohi, kevätsipulinja avokado. Leikkaa norilevät ulitikun levyisiksi paloiksi. Paahda seesaminsiemeniä kuumalla ja kuivalla pannulla hetken ajan.

Lado raaka-aineet vuokaan kerroksittain aloittaen riisistä. Levitä riisikerroksen päälle kurkkua, avokadoa ja lohta ja näiden päälle levää, seesaminsiemeniä ja kevätsipulia.

Tarjoa garin, wasabin ja soijakastikkeen kanssa.”

Makean makumaailman herkkuohje on köyhien ritareiden ja leipävanukkaan välimuoto. Kohmeisen pakastemarjasalaatin ja vaniljajäätelön kera se vie mennessään kielen ja mielen kesäisille marjamaille. Epäilen suuresti, ettei tämä satsi riitä ainoana tarjottavana 16 hengelle!

”Maailman paras French toast, 16 annosta

Tätä makeaa aamupalaa rakastaa meidän koko perhe – samoin kuin jokainen meillä yökyläillyt aamiaispöydässä istuva kaverimme. Tee kaikki valmiiksi jo edellisenä iltana, jotta leivät ehtivät kostua tarpeeksi ja maut imeytyvät kunnolla. Valmista kerralla isompi satsi, koska toast säilyy jääkaapissa parikin päivää.

0,6 dl voita

1,8 dl muscovado- tai fariinisokeria

1 pkt vehnä-, täysjyvä- tai moniviljapaahtoleipää

6 kananmunaa

4,8 dl maitoa

1 tl vaniljasokeria (tai sokeria, johon sekoitat vaniljatangosta raaputtamasi siemenet

1 rkl sokeria

0,6 dl muscovado- tai fariinisokeria

1/2 tl kanelia

runsas 1/2 dl rouhittuja hasselpähkinöitä (tai muita pähkinöitä)

2 rkl voisulaa

Tarjoiluun: marjoja, vaahterasiirappia, vaniljajäätelöä

Sulata voi. Lisää voisulaan tumma sokeri ja sekoita hyvin. Levitä voi-sokeriseos noin 20 x 25 cm teräsvuokaan. Levitä kerros paahtoleipiä sen päälle.

Vatkaa munat, maito, vaniljasokeri ja sokeri keskenään. Lusikoi puolet seoksesta paahtoleipäkerroksen päälle. Ripottele pinnalle loput (0,6 dl) sokerista, kaneli ja pekaanipähkinät

Levitä päälle toinen paahtoleipäkerros. Sulata 2 rkl voita ja pirskota sitä leiville. Lusikoi päälle loppu muna-maito-sokeriseos. Peitä kelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Poista kelmu ja laita vuoka uuniin noin 45 minuutiksi. Kun leipä on kypsää, ripottele sen päälle vielä sokeri, kaneli ja pähkinärouhe (blogistin huomautus: ohje ei kerro, jaetaanko 1,8 dl sokeria leipien alle ja väleihin, käytetäänkö,leipien väliin raaka-aineluettelosta unohtuneita pekaanipähkinöitä, mutta näin tulkitsin ja hyvää tuli). Tarjoa marjojen, vaahterasiirapin ja jäätelön kanssa.

Vinkki: Myös banaani sopii loistavasti tähän jälkiruokaan – joko erikseen tarjottavana lisänä tai täytteenä leipien välissä.”