Helle ja kuivakausi eivät onneksi ole tuhonneet mustikkasatoa, vaikka tavallista pidempään joutuikin mättäiden äärellä pyörimään piirakkamarjoja poimiessaan. Kun piirakan  täytteessä on marjojen lisäksi muutakin, riittää 2-3 dl marjoja hyvin yhteen isoon piirakkaan. Mustikoiden ja vadelmien sijaan piirakkaan voi käyttää muitakin marjoja, raparperia tai omenakuutioita.

Mökiltä on ruokakauppaan matkaa edestakaisin yli 50 km, niinpä kaupasta ostetaan säilyviä ja monikäyttöisiä raaka-aineita. Niistä on tämäkin piirakka tehty, reseptissä on myös vaihtoehtoiset raaka-aineet vegaaniseen piirakkaan. Gluteeniton piirakka valmistuu gluteenittomista  jauhoista.

Pohja:

120 g kasvimargariinia, esim sininen Keiju

1 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

3 dl vehnäjauhoja

0,5 dl kauramannaa tai kaurahiutaleita

1 muna tai 0,5 dl soijajugurttia

Sekoita huoneenlämpöinen margariini ja tomusokeri. Lisää voimakkaasti sekoittaen muna tai jugurtti. Lisää lopuksi jauhot ja sekoita mahdollisimman vähän vaivaten tasaiseksi. Piirakkataikinaan ei kaivata sitkoa, koska taikina pyrkii silloin kutistumaan paistettaessa. Pane leivinpaperiarkki 24-26 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle, paina vuoan reuna paikalleen niin, että ylimääräinen paperi jää reunan ja pohjan väliin. Painele taikina vuoan pohjalle ja 3-4 cm ylös reunoille asti. Pane pohja jääkaappiin lepäämään  täytteen valmistamisen ajaksi.

Täyte:

200 g vaniljatuorejuustoa ja 1 prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

tai 500 g vaniljasoijajugurttia (Alpro)

1/2 dl sokeria

3 munaa

1/2 dl maissitärkkelystä (Maizena)

3 dl mustikoita ja vadelmia tai muita marjoja

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita marjoja lukuun ottamatta täytteen ainekset tasaiseksi ja kaada täyte piirakkavuokaan pohjan päälle. Ripottele marjat täytteen pinnalle. Aseta vuoka uunin keskitasolle ritilän päälle. Kypsennä piirakkaa 30-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pohja on reunoista kauniin kullanruskea. Tarjoa jäähtyneenä, tuoreista marjoista ja sokerista sauvasekoittajalla  valmistettu sose sopii erinomaisesti piirakan kastikkeeksi.