Kauraleivässä on kuivattuja karpaloita sattumina.

Kauraleipä

5 dl luomukaurahiutaleita

5 dl kiehuvaa vettä

2,5 dl kylmää vettä

50 g hiivaa

1 rkl suolaa

1 rkl hunajaa

2 rkl rypsiöljyä

1 dl gluteiinijauhoa (seitan)

(Manitobacream) vehnäjauhoja 10 dl

(1,5 dl kuivattuja karpaloita)

Pintaan semolinajauhoja

 

Mittaa kaurahiutaleet leivontakulhon pohjalle, kaada niiden päälle kiehuva vesi. Jätä jäähtymään huoneenlämpöön noin tunniksi. Liuota hiiva kylmään veteen, sekoita seos jäähtyneen kauran joukkoon. Lisää suola, hunaja ja öljy. Sekoita takinan joukkoon voimakkaasti vatkaten puolet jauhoista ja gluteiinijauho. Helpoiten taikinan valmistus sujuu yleiskoneen taikinakoukulla. Vaivaa mukaan loput jauhot. Vaivaa taikinaa yhteensä kymmenisen minuuttia. Vaivaaminen aktivoi taikinan sitkon, joka muodostaa leivän kuohkea rakenteen.

Peitä kulho ja jätä taikina kohoamaan jääkaappiin 3-4 tunniksi tai yön yli. Pitkä kohotus viileässä on leivän maun ja rakenteen ehdoton edellytys, tässä ei voi oikaista lopputuloksen kärsimättä, usko minua!

Vaivaa noussut taikina vielä leivinpöydällä. Muotoile taikinasta kaksi pyöreää, korkeaa limppua. Lisäsin kuvan leipiin kuivattuja karpaloita, ne antavat aamiasleipää mukavasti makeutta. Jauhota leipien pinta, itse käytin jauhottamiseen karkeaa semolina jauhoa, tavallinen vehnäjauho käy yhtä hyvin.

Anna leipien kohota kaksinkertaisiksi kooltaan huoneenlämmössä leivinliinan alla, noin tunnin ajan.

Paista leipiä ensin 250 asteessa kymmenen minuuttia uunin alimmalla tasolla. Pane siksi aikaa uunin pohjalle matala vuoka, johon kaadat noin desin kiehuvaa vettä. Vesihöyry rapeuttaa leivän pinnan. Laske sen jälkeen uunin lämpö 225 asteeseen ja päästä samalla höyryä ulos uunista, jatka paistamista vielä 30-40 minuutin ajan. Valjun vaaleaksi paistettun leivän pintaan ei kehity aromiaineita, anna leivän kypsyä kunnolla.

Jäähdytä leivät ritilän päällä, niin pohjakin rapeutuu. Leikkaa leipä vasta jäähtyneenä, lämpimänä lyttäät sen kauniin rakenteen.