Kun lapset olivat pieniä, tuli synttäreille tehtyä kaiken muotoisia ja makuisia kakkuja: prinsessalinnaa, jääkiekkokaukaloa, Tylypahkan velhokakkua, ampiaisia, junia, jalkapallokenttää pelaajineen. Kyllä viikonloppuna tehty jalkapallon puolikas ilahdutti 21-vuotiastakin päivänsankaria! Miksi tehdä tylsiä kakkuja, kun samalla vaivalla voi saada aikaan jotain hauskaa.
Jalkapallon täytteenä on lime curd, seuranaan lakritsimoussea. Toki voit käyttää valmista lemon curdia, jonka kilohinta on kyllä kohtuuton suhteessa raaka-aineisiinsa: sitruunaa, sokeria, maissijauhoja, munankeltuaisia ja voita.
Työjärjestys: lakritsit kannattaa panna veteen pehmenemään jo edellisenä iltana, seuraavana päivänä tee ensin lime curd jäähtymään, sitten kakkupohja ja lopuksi lakritsimousse.
Jalkapallokakku
Pohjaan:
5 munaa
2,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Päällystä syvä uunipelti leivinpaperilla niin, että paperi ulottuu myös reunoille. Sekoita jauhot keskenään.Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauhot, sekoita varovasti nostellen, ettei munavaahdon ilmavuus kärsi. Kaada pellille, tasoittele lastalla. Paista uunin keskiosassa noin 20 minuuttia. Anna kypsän pohjan jäähtyä muutama minuutti, sen jälkeen kumoa kakkulevy toisen leivinpaperin päälle odottaamaan kakun kokoamista.
Lime curd
3 limen mehu ja raastettu kuori
1 dl appelsiinimehua
100 g (reilu 1 dl) sokeria
30 g (3 rkl) maissijauhoja
3 munankeltuaista
50 voita
Sekoita limen mehu, kuoriraaste ja appelsiinimehu keskenään pienessä kattilassa, lisää mukaan maissijauhot ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi, ota pois liedeltä ja vatkaa sekaan keltuaiset. Kuumenna vielä varovasti koko ajan sekoittaen, mutta älä anna kiehua etteivät keltuaiset juoksetu. Anna jäähtyä.
Lakritsimousse
100 g tavallista lakritsia
1 dl vettä
(0,5 dl Haganolin salmiakkiuutetta)
3 liivatelehteä
200 g valkosuklaata
5 dl Flora vispiä
Liota lakuja vedessä niin, että ne hieman pehmenevät. Pane liivatelehdet likoamaan viideksi minuutiksi kylmään veteen. Kuumenna pienessä kattilassa lakujen liotusvesi, lisää pehmenneet liivatelehdet ja sekoita kunnes ne ovat liuenneet. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Yhdistä liivateseos, lakut ja sula valkosuklaa, soseuta ne tasaiseksi seokseksi sauvasekoittimella. Vaahdota Flora vispi, sekoita huoneenlämpöiseksi jäähtynyt lakritsi-valkosuklaamassa vaahdon joukkoon tasaiseksi massaksi.
Kakun päälle 500 g valkoista sokerimassaa, 150 g mustaa sokerimassaa
Kakun kokoaminen: kakku kootaan pyöreäpohjaiseen kulhoon. Leikkaa kakkulevystä kolme pyöreää palaa, joista pienin on kulhon pohjan kokoinen ja suurin kulhon suuaukon kokoinen, keskikokoinen siltä väliltä. Vuoraa kulho talouskelmulla huolellisesti, jätä kelmun päät kulhon reunojen ulkopuolelle niin, että saat autettua niistä vetämällä kakun ulos kumoamisvaiheessa. Aseta pienin pala kulhon pohjalle, voitele se lime curdilla, sen päälle reilusti lakritsimoussea. Toista keskimmäisen palan kanssa, lakritsimoussea saa olla reilusti, mutta säästä noin kolmasosa siitä viimeistelyyn. Voitele suurimman pohjapalan toinen puoli lime curdilla ja paina se panneksi kakulle. Pane kulho pakastimeen pariksi tunniksi ja loppu mousse jääkaappiin siksi ajaksi.
Ota kulho pakastimesta, kumoa kakku varovasti tarjoiluvadille. Levitä loppu mousse kakun päälle, sivele sitä lastalla niin, että saat mahdollisimman pyöreän muodon aikaan. Laita kakku jääkaappiin siksi aikaa, kun kaulit valkoisen sokerimassan pyöreäksi levyksi. Sen täytyy olla niin suuri, että se ulottuu noin 5 cm yli kakun reunojen yli. Kauli massa talouskelmun päällä, saat sen kelmun avulla nostettua kakun päälle ehjänä. Kauli musta massa levyksi ja ota siitä kahdensankulmioita pallon koristeeksi. Aseta valkoinen levy kakun päälle, tasoittele se tasaiseksi ja leikkaa ylijäänyt osa talteen muuta käyttöä varten. Painele mustat palat valkoisen päälle. Anna kakun levätä jääkaapissa pari tuntia ennen herkuttelua.