Talven pimeimmän selän aikaan taivaalta puuttuvaa aurinkoa täytyy etsiä muualta. Mausteilta lämpimästi tuoksuva, kullankeltainen keitto tuo valoa ja lämpöä päivällispöytään. Keitä soppa valmiiksi edellisenä päivänä, niin se odottaa sinua kuin näkymättömien kätten loihtimana, lämmittämistä vaille valmiina. Mausteina on mm. kanelia ja kardemummaa, chilillä maustettu juustotahna ja suolamantelit täydentävät pehmeää keittoa. Tiesitkö, että terveystieteilijöiden mukaan kurkuma edistää aivojen terveyttä ja mantelit pursuavat terveellisiä öljyjä?
Kullankeltainen porkkanasosekeitto
3 suurta porkkanaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
3 rkl rypsiöljyä
1,5 dl keltaisia tai punaisia linssejä
2 tl kurkumaa
1 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1 laakerinlehti
1 tl tabascoa
2 kasvisliemikuutiota
1 litra vettä
1 tl suolaa
1 prk kookosmaitoa
1/2 ruukullista tuoretta kurkumaa
Tarjoiluun:
maidolla notkistettua chilituorejuustoa
rouhittuja suolamanteleita, korianterin lehtiä
Kuori ja paloittele porkkanat, sipulit ja valkosipulit. Lorauta öljy kattilaan, lisää kuivat mausteet ja anna kuumentua sihiseviksi, maut avautuvat paremmin. Lisää kasvikset ja kuullottele hetki. Lisää vesi, tabasco, linssit ja liemikuutiot. Anna kypsyä kannen alla puolisen tuntia. Poimi laakerinlehti pois, lisää kookosmaito ja soseuta keitto sileäksi sauvasekoittajalla, tarkista suola. Kuumenna keitto kiehuvaksi, lisää lopuksi hienonnettu korianteri.
Pyöräytä keittoannosten pintaan ruokalusikalliset notkistettua tuorejuustoa ja mantelirouhetta, koristele korianterin lehdillä.