Maalikuun alussa kylvin ensimmäiset vihannesten siemenet taimiruukkuihin, muun muassa tomaatit ja basilikat. Poikkeuksellinen helleaalto on hellinyt meitä oululaisia koko viikon, kasvit ovat villiintyneet kasvamaan aivan silmissä. Tarkoitus on siirtää salaatit ja fenkolit avomaalle, yleensä maa on tarpeeksi lämmin vasta kesäkuun alkupuolella. Perimätiedon mukaan vasta kesäkuun 10. päivän jälkeen alkaa hallaöiden vaara olla ohitse. Jos tämä lämpöaalto jatkuu pitkään, täytyy ryhtyä syömällä harventamaan taimistoa.
Seinää vasten näkyvät fenkolien huiskulat, niillä alkaa olla jo mukulan aihekin havaittavissa. Persilja on ainoa, joka ei ole nauttinut lämmöstä. Se ehtii kasvaa avomaalla pitkälle syksyyn, joten antaa vaan idän lämpimien tuulien lämmittää meitä pitkän ja pimeän talven jälkeen. Puutarhurina kesästä nauttii kasin verroin! Parvekkeella on illan viilentyessä mukava istuskella, vaikkapa puutarhakirjoja selaillen.
Kurpitsat, melonit ja munakoisot kylvin vasta huhtikuun lopulla, taimiruukut alkavat käydä ahtaiksi. Nämä kasvit voisivat hyvin jatkaa kasvuaan kasvusäkeissä parvekkeella, mutta päätyvät käytännön syistä mökille kasvihuoneeseen. Jahka saamme sen napasautettua kokoon, kuten mainoksessa kasausvaihetta kuvattiin. Yksi viikonloppu napsauteltiin kolmen hengen voimalla ja vielä jäivät lasit asentamatta.
Helteellä on tärkeää huolehtia riittävästä kastelusta ja tuuletuksesta. Etelän puoleisella parvekkeella lämpötila voi nousta kasvien kannalta liian korkeaksi, aamulla on hyvä hoitaa kastelu ja avata osa laseista. Mitä suuremmat ruukut, sitä pidempi on kasteluväli. Pieniä taimiruukkuja täytyy kastella jopa kahdesti päivässä.
Tarkkaile kasvien lehtien sävyä. Jos lehtien vihreä alkaa haalistua, anna kasteluveden mukana lannoitetta. Parempi on lannoittaa vähän kerrallaan ja usein, kuin täräyttää suuri annos kerralla. Luomulannoitteita saa kätevinä lioksina, joita voi lisätä kasteluveteen. Kanankakka on mielestäni turhan voimakastuoksuista parvekkeelle.