Chilillä maustettu pasta arrabiata lienee maurien perintöä italialaisessa keittiössä. Napakaksi paahdetut kasvikset ja halloumijuusto sopivat sen kanssa erinomaisesti, tekevät siitä täyden ateria. Tämä on yksi suosikkipastoistani, tulinen kastike kaipaa seurakseen maukkaan kokojyväpastan, mahdollisimman suurikokoisen.
1 pkt halloumijuustoa
1 kesäkurpitsa
1 punainen paprika
1 prk kirsikkatomaatteja
1/2 dl hyvää oliiviöljyä
1 tk harissaa tai 1 chili silputtuna
3 valkosipulinkynttä
1/2 ruukullista tuoretta basilikaa tai persiljaa
400 g täysjyväpastaa
Kuumenna 1 rkl öljyä kattilassa, lisää 2 silputtua valkosipulinkynttä ja harissa tai chili, kuullottele. Kaada mukaan kirsikkatomaatit liemineen. Olen aivan koukussa Muttin säilöttyihin kirsikkatomaatteihin, niitä saa ainakin Prismoista. Toki muutkin säilötyt tomaatit käyvät, nämä ovat erityisen sieviä ja maukkaita. Ne on säilötty kuorineen, niiden rakenne säilyy hyvin kastikkeessakin. Jätä tomaattikastike hautumaan kannen alle miedolle lämmölle, kun keität pastan ja paahdat kasvikset.
Tärkeää on saada kaikki aineet tarjolle höyryävän kuumina, vihannesten täytyy pysyä napakoina. Pane pastan suolalla maustettu keitin kuumenemaan. Viipaloi kesäkurpitsa, paprika, valkosipulinkynsi ja halloumi. Kuumenna loput oliiviöljyt suurella pannulla. Lisää ensi valkosipuli, sitten paprikat. Paista halloumi toisella pannulla.
Pane pasta kiehuvaan veteen, keitä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Kääntele kasviksia ja juustoa varovasti pannulla, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä paikoitellen. Kaada kypsä pasta lävikköön, lisää se valutettuna tomaattikastikkeen joukkoon. Sekoita mukaan paahdetut kasvikset ja karkeasti silputtu basilika tai persilja. Annostele syville lautasille, asettele pari viipaletta halloumia pastan ja kasvisten päälle. Koristele basilikan lehdillä.