Ehei, nyt jäivät herraskaiset Runebergin tortut leipomatta, niiden sijaan pyöräytin helpot ja herkulliset rättänät eli mustikkakukkoset. Mustikan lisäksi panin täytteen sekaan myös puolukoita antamaan lisää happoisuutta – niitä tuli pandemiasyksynä poimittua seitsemän ämpärillistä.

Rättänät ovat luontaisesti vegaanisia, kun käytät leipomiseen vegaanista margariinia. Täytteeseen tarvittavia kaurakeksejäkin on kaupan valikoimissa  useampiakin tuotemerkkejä maidottomin  ja munattomina.

Mustikkakukkoset eli rättänät, 12 kpl

2 dl ohrajauhoja

1 dl vehnäjauhoja

3 dl ruisjauhoja

1 dl sokeria

150 g (vegaanista) margariinia

1 dl kylmää vettä

Täyte:

4 dl mustikoita

2 dl puolukkasurvosta

1 dl sokeria

4 murskattua (vegaanista) kaurakeksiä

Annos on sopivan kokoinen 12 koloiselle muffinipellille. Voitele vuoan kolot margariinilla.
Sekoita kuivat aineet kulhossa, leikkaa margariini paloiksi ja nypi sormenpäillä jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita veitsellä taikinaksi. Kumoa taikinapallo jauhotetulle leivinpöydälle ja kauli taikina noin 0,5 cm paksuksi levyksi. Ota juomalasilla pyöreitä paloja, painele jokaiseen muffinivuokaan pala reunoille asti.

Sekoita täyte ja lusikoi taikinakuppeihin. Jaa jäljellä oleva taikina 12 palaan, kauli palat pyörylöiksi ja peitä kukkoset taikinakansilla.

Kypsennä 180 asteessa noin 40 minuuttia uunin keskiosassa. Tarjoa lämpiminä kylmän vaniljajäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.