Blinit ovat laskiaisajan ruokaa, ortodoksien ruokaperinteessä laskiaisesta alkaa pääsiäiseen kestävä paasto. Blineistä saa kerättyä hyvin energiaa paaston varalle, ilman voita ja smetanaa tätä herkkua ei kannata yrittää valmistaa.

Blinit voi tehdä pelkästä tattarijauhosta, jolloin ne sopivat myös keliaakikoille. Sattumoisin oli käytettävissä leipätaikinan hapanjuurta, jolla nostatin taikinan. Hapantaikinan ansiosta blinit olivat tavallistakin aromaattisempia, uskallan sanoa. Toki taikinan voi nostattaa hiivallakin.

Käytän blinien paistamiseen kirkastettua voita, joka kestää paremmin paistolämpöä Eikä täytä asuntoa paistokäryllä. Kirkastetun voi valmistus on yksinkertaista: sulata 300 g voita, anna sulatetun voin seistä niin, että hera valuu pohjalle ja kirkas voi eli puhdas rasva nousee pintaan. Kirkkaan rasvan voi lusikoida toiseen astiaan ja käyttää heran blinitaikinaan nesteeksi. Ei haittaa, vaikka vähän voita joutuu taikinaankin. Yli jääneen kirkastetun voin voi säilyttää rasiassa jääkaapissa, se on erinomaista kalan paistamiseen ja lisäkekasvisten freesaamiseen.

Blinit 

Aamulla sekoita esitaikina alla olevista aineista:

1 dl taikinajuurta tai 20 g hiivaa

2 dl tattarijauhoja

4 dl vettä ja kirkastetun voin heraa

1 rkl hunajaa

Sekoita taikina tasaiseksi, jätä kelmulla peitetty kulho jääkaappiin päiväksi.

Illalla ennen paistamista lisää taikinaan:

1 dl kuumaa maitoa

1 rkl kirkastettua voita

1 tl suolaa

2 kovaksi vaahdoksi vispattua valkuaista

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen ja pane  sinne tarjoiluvati odottamaan paistettuja blinejä. Niiden täytyy olla sihisevän kuumia pöytään tuotaessa.  Paista blinit pienellä paistinpannulla rapeiksi: pannulle kirkastettua voita riittävästi, hieman lisää voita kun käännät blinin, voit vielä voidella kypsän puolen kirkastetulla voilla toisen puolen kypsyessä. Asettele valmiit blinit uuniin odottamaan pöytään pääsyä.

Tarjoiluun:

300 g kylmäsavulohta viipaleina

2 dl smetanaa

1 punasipuli hienoksi silputtuna

venäläisiä suolakurkkuja kuutioituna

Tarjoile kuumat blinit jääkappikylmien lisäkkeiden kanssa. Hurjimmat voivat nauttia blinien ruokaryyppyinä huurteista vodkaa venäläiseen tapaan, jääkylmä vissy sopii erinomaisesti ruokajuomaksi.