Herkkutattivuosi jatkuu niin uskomattomana, että oli otettava uudet keinot käyttöön sienten käsittelyssä. Kuivurin ja uunin kapasiteetti oli äärirajoilla, kokoon keitetyt herkkutatit menettävät mielestäni osan erinomaisuudestaan. Jaohoin tatit lihamyllyllä kasvissyöjän ”jauhelihaksi” ja valmistin tattijauhelmasta pihvejä. Aivan loistava lopputulos, vaikka itse sanonkin! Vegaani voi korvata kananmunat vajaalla desillä runsasproteiinista soijajugurttia.
Tattijauhispihvit, noin 20 pientä pihviä
Noin kilo lihamyllyllä jauhettuja tuoreita herkkutatteja
3 dl tummaa soijarouhetta
1 iso sipuli hienoksi silputtuna
3 valkosipulinkynttä hienoksi silputtuna
0,5 dl oliiviöljyä
2 munaa tai 1 dl soijajugurttia
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl Vegeta- kasvisliemijauhetta
1 rkl soijakastiketta
3 tl savupaprikajauhetta
1 tl mustapippuria
Paistamiseen voita tai kasviöljyä
Sekoita kaikki taikinan ainekset kunnolla sekaisin. Kuumenna reilusti rasvaa pannulla. Nosta ruokalusikalla taikinaa pannulle, kukkurallisesta ruokalusikallisesta tulee helposti käsiteltävän kokoinen pihvi. Paista kohtalaisella lämmöllä (6/9 meidän liedessä) molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi. Lado paistetut pihvit kannelliseen astiaan, niin ne pysyvät lämpiminä ja vielä hiukan jälkikypsyvät.
On sienipullia osattu tehdä Suomessa jo sata vuotta sitten. Vuonna 1920 julkaistussa Kasviskotiruoka – kirjassa (näköispainos 2016, Otava) on seuraava ohje:
Sienipyörykät (6 hengelle)
5 dl kiehautettuja, jauhettuja sieniä
1 dl survottuja korppujauhoja
1 dl kermaa
1 rkl voita
1/4 sipulia
1 muna
suolaa, hienonn. valkopippuria
voita paistamiseen
Kuorittu sipuli hienonnetaan ja ruskeutetaan voissa. Kaikki yllämainitut ainekset sekoitetaan yhteen. Seoksesta muodostetaan kahdella lusikalla pyöryköitä, jotka paistetaan voissa pannussa. Tarjotaan perunain ja kasvismusennoksen kera.