Lapsenlapsillani on hinku saada maistaa suurta oranssia kurpitsaa, joita he ovat nähneet kauppojen vihannestiskeillä. Ajattelin aloittaa makealla kurpitsaelämyksellä, jolla on temaattinen yhteys heidän suosikkikirojensa eli Tylypahkan maailmaan. Piiras on vegaaninen, se on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Tarjoa sen kanssa vaniljasokerilla maustettua kauravispiä.

Pohja:

2,5 dl kaurahiutaleita

1,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl sokeria

1 dl rypsiöljyä

0,5 dl kylmää vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja vesi. Anna taikinan levätä kylmässä sen aikaa, kun valmistat täytteen.

Täyte:

puolikas kurpitsa tai myskikurpitsa, noin 500 g

2 dl kaurakermaa

2 dl soijajugurttia

2 dl fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria

ripaus muskottipähkinää

1/2 tl kanelia

4 rkl maissitärkkelystä

Poista kurpitsapuolikkaasta siemenet ja  pane kurpitsa uunipellille leikkauspinta ylöspäin. Kypsennä kurpitsaa 180 asteen lämmössä noin tunnin ajan. Koverra kypsästä kurpitsasta sisus blenderiin tai kulhoon. Lisää astiaan muut aineet ja aja tasaiseksi massaksi belerissä tai sauvasekoittajalla kulhossa.

Kauli tai painele piirastaikina voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja 3-4 cm ylös reunoille. Kaada täyte pohjan päälle. Pane vuoka uunin alimmalle tasolle ritilän päälle ja kypsennä piirasta noin tunnin ajan 180 asteessa. Anna piiraan jäähtyä, ennen kun tarjoilet sitä.