Monet joulupöydän perinteiset herkut ovat vegaanisia ihan luonnostaan tai helposti veganisoitavissa. Makeisista Vihreat kuulat ja Wiener Nougat eivät sisällä eläinkunnan tuotteita. Valmiit lehtitaikinat on pääsääntöisesti valmistettu kasvimargariineista, torttuihin käytetyssä luumuhillossa ei ole mitään eläinperäistä. Rosolli ja laatikot on helppo tehdä ilman munia tai maitoa, kananmunan voi korvata kikhernejauholla: 1-2 rkl jauhoja korvaa laatikossa kananmunan.
Helppo puolukkapiirakka
pohja:
100 g maidotonta margariinia
2 rkl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kylmää vettä
Nypi muut aineet murumaiseksi seokseksi, sekoita lopuksi joukkoon kylmä vesi, sekoita taikinaksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia, ennen kun kaulit sen piirakkavuokaan.
Täyte:
5 dl soijajugurttia (esim Alpro)
1,5 dl sokeria
3 dl puolukoita
2 rkl maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
Sekoita täyteen aineet tasaiseksi. Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka ja kauli taikina siihen sopivaksi levyksi tai painele taikina käsin vuokaan, reunoille asti. Kaada täyte pohjan päälle.
Kypsennä uunin alimmalla tasolla ritilän päällä noin 40 minuutin ajan. Anna piirakan jäähtyä täysin ennen tarjoilua. Piirakan voi koristella ripottelemalla sen pinnalle jäisiä kokonaisia puolukoita ja siivilöimällä niiden päälle tomusokeria.
Joulu maustekakku
6 dl vehnäjauhoja (puolet voi korvata ruis- tai spelttijauhoilla)
2 tl kutakin: kanelia, kardemummaa, neilikkaa
1 tl ruokasoodaa
2 dl sokeria
2 dl rusinoita
2 dl tummaa siirappia
1 sitruunan mehu
2 dl rypsiöljyä
3 dl kasvijugurttia
Kasvipohjaiset jugurtit eivät ole yhtä happamia kuin piimä, siksi taikinaan lisätään sitruunamehua. Ruokasooda reagoi happojen kanssa, mehu varmistaa kakun nousemisen. Mehun voi jättää pois ja käyttää soodan sijaan 2 tl leivinjauhetta.
Pane uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele kasvimargariinilla kakkuvuoka.
Sekoita kuivat aineet. Lisää nestemäiset aineet. Sekoita taikinaksi. Kaada taikina vuokaan, pane vuoka uunin alimmalle tasolle ritilän päälle. Kypsennä kakkua noin tunnin ajan. Anna kakun jäähtyä puolisen tuntia, ennen kun kumoat sen vuoasta.