Pasta täynnä metsän makuja!

Viime vuosi oli poikkeuksellinen sienisadon suhteen. 17-vuotiaasta eli oman talouden perustamisesta lähtien olen kolunnut metsiä loppukesät ja syksyt sienten perässä. Viime vuosi oli ensimmäinen naismuistiin, kun en löytänyt ensimmäistäkään herkkutattia, en Espoon enkä Paltamon tutuista metsistä. Sen sijaan Paltamon metsät olivat väärällään kehnäsientä, joka jää kolmesta tähdestään huolimatta useimmilta sienestäjiltä poimimatta. Sen lakin pinnassa on helmiäishohtoista kehnää, jalassa seitikkimäinen väritys. Turvallisinta on opetella sen tunnistaminen kokeneen sienestäjän seurassa. Punikkitatti on turvallinen ja helposti tunnistettava, sen ainoa haittapuoli on tummuminen kuivattaessa ja kypsennettäessä.

Kuivaaminen on mielestäni paras tapa säilöä sieniä. Etenkin tattien rakenteesta tulee miellyttävämpi ja maku vain vahvistuu. Ei ihme, että italialaiset herkkukaupat ovat täynnä nimenomaan kuivattuja herkkutatteja. Se on sienten lyömätön ykkönen!

Kuivaituista punikkitateista ja kehnäsienistä keitin oivan soosin, johon lisäsin aromia antamaan savuporotuorejuustoa. Ilman sitäkin näiden sienten aromi riittää tekemään kastikkeesta riittävän tömäkän pastan seuraksi. Pastakastikkeen täytyy olla niin intensiivistä, että pienikin määrä kastiketta maustaa pastan herkulliseksi. Kastiketta ei nsuurusteta jauhoilla, se kiehuu hieman kasaan, tomaattipyre ja juusto sakeuttavat sitä sopivasti.

2 dl kuivattuja punikkitatteja ja kehnäsieniä

3 dl vettä

2 dl kuohukermaa

2 dl oliiviöljyä

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

2 aurinkokuivattua tomaattia

1 tl kuivattua timjamia

1-2 tl mustapippuria myllystä

1 tl suolaa

1 laakerinlehti

3 rkl tomaattipyreetä

50 savuporo-tuorejuustoa

Liota sieniä vedessä vähintään 2 tuntia, mieluiten yön yli. Siivilöi sienet ja ota liotusvesi talteen. Silppua sipuli ja valkosipulit. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipulit ja sienet, kuullottele muutaman minuutin ajan. Lisää liotusvesi, kerma, pienityt aurinkokuivatut tomaatit ja laakerinlehti, keitä hiljaisella lämmöllä ilman kantta 10 minuuttia. Lisää tomaattipyre ja tuorejuusto, mausta suolalla ja pippurilla.

Kypsennä kastikkeen seuraksi pastaa neljälle hengelle. Yhdistä valutettu pasta kastikkeeseen, tarjoa heti raastetun parmesanin tai pecorinon kera. Nauti pohjoisten, puhtaiden metsien ihmeellisistä aromeista!